Главният секретар на МВР трябва да остане на поста си, за да се бори с купувачите на гласове. Той е единственият неудобен на коалицията ГЕРБ-ДПС. Закачен е случайно в историята с митниците, за да бъде отстранен“. Това заяви Атанас Атанасов от ПП-ДБ в ефира на bTV.

В същото време стана ясно, че Веселин Марков, съветник на премиера Николай Денков по национална сигурност, е станал причина за скандала между шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев и лидера на ДСБ Атанас Атанасов. Това разказа политикът в сутрешния блок на медията.

"Шефът на военното разузнаване живее на семейни начала с една зам.-министърка. Тя не се е развела и не дава детето на бившия си съпруг, който е роднина на Веселин Марков. Марков се е опитал да съдейства за разрешаването на този конфликт", обясни още Атанасов причината да бъде проверяван. 

Веселин Марков е съветник на премиера в оставка Николай Денков по национална сигурност и на Атанасов в парламента. Преди 2012 г. работеше в ДАНС. Атанасов обяви, че назначението на Марков като съветник на министър-председателя е по негова препоръка.

"Шефът на военното разузнаване поддържа връзка с руските служби", обвини преди два дни Атанасов в интервю за БНР. Той коментира това по повод искане на "Възраждане" Венев да бъде изслушан в Народното събрание заради опит на Атанасов за "вмешателство и вербуване на хора във военното разузнаване".

Според лидера на партията Костадин Костадинов председателят на ДСБ е извършил измяна. Атанасов пък обвърза шефа на военното разузнаване с партията на Костадинов и руските служби.

В края на март пък Атанасов разказа как военното разузнаване е започнало разработка срещу политика. Тогава обаче обвърза това с желанието си да реформира специалните служби и не замеси нито съветника на премиера, нито семейните проблеми на ген. Венев.

"Аз бях този, който най-много настоявах да има реформи в службите, предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща - разработка от военното разузнаване срещу мен. Тази стара история, когато някой поиска реформи в службите да започнат да го разследват.

Преди близо два месеца беше разтурена Комисията за контрол на службите, това не знам дали беше случайно. Към настоящия момент няма парламентарен контрол върху службите за сигурност. Бях сигнализиран от депутати от ГЕРБ и ДПС за тази разработка и знаете ли защо - за да бъда сплашен, за да ми бъде казано - не се занимавай с това", разясни преди седмица и нещо Атанасов в интервю за БНТ.

"Най-вероятно конкретното изявление е породено от сигнала, който Служба "Военно разузнаване" подаде до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

За пореден път се прави опит за уронване на престижа на българското военно разузнаване и накърняване на достойнството и безспорния професионализъм на всички служители, изпълняващи задачите си в сложната среда за сигурност", отговориха тогава в официално изявление на специалната служба.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук