Служба "Военно разузнаване" излезе с позиция относно твърденията на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов, че е разработван от службите.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано пред БНТ Атанас Атанасов заяви:

"Аз бях този, който най-много настоявах да има реформи в службите, предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща - разработка от военното разузнаване срещу мен. Тази стара история, когато някой поиска реформи в службите да започнат да го разследват.

Между другото от близо два месеца беше разтурена Комисията за контрол на службите, това не знам дали беше случайно. Към настоящия момент няма парламентарен контрол върху службите за сигурност. Бях сигнализиран от депутати от ГЕРБ и ДПС за тази разработка и знаете ли защо - за да бъда сплашен, за да ми бъде казано - не се занимавай с това".

От „Военно разузнаване“ отговарят, че службата не разработва български граждани в смисъла, който влага в интервюто си господин Атанасов.

"Най-вероятно конкретното изявление е породено от сигнала, който Служба „Военно разузнаване“ подаде до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

За пореден път се прави опит за уронване на престижа на българското военно разузнаване и накърняване на достойнството и безспорния професионализъм на всички служители, изпълняващи задачите си в сложната среда за сигурност", посочват от Служба "Военно разузнаване".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук