Нотата на посланик Елеонора Митрофанова е изпратена с писмо до премиера в оставка Кирил Петков, с молба за указания. Все още такава във външно министерство не е получена. Това заяви пред журналисти на влизане в парламента външният министър в оставка Теодора Генчовска. 

Външният министър Теодора Генчовска обясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати. На въпрос чие е това решение, тя каза: "Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на кабинета на премиера (бел. авт. Лена Бориславова) с две писма. Те се намират в деловодството на Народното събрание (НС). След съвета ще ви дам подробна информация", поясни тя.  

МВнР за нотата на Митрофанова: Чакаме указания от Петков!

БЛИЦ припомня, че Генчовска беше част от делегацията, която пътува с президента Румен Радев до Мадрид за участие в срещата на върха на НАТО. На летището в София, веднага след като кацна, тя отказа да даде коментар пред медиите.

Министър Генчовска пристигна в Нардоното събрание след като стана ясно, че днес руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота на българското Външно министерство.

В нея посланикът настоява искането за обявяване на 70 руски дипломати за персона нон грата да бъде оттеглено до утре, 1 юли - в противен случай ще затвори руското посолство у нас. Малко след това премиерът в оставка Кирил Петков я призова да оттегли подадената днес нота.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!