Посланичката на Москва у нас Елеонора Митрофанова наистина е настояла да бъде прекратено изгонването на 70-те руски дипломата, защото в противен случай мисията в София може да бъде закрита. Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи (МВнР), изпратено до медиите.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че Митрофанова е изпратила нота до българското МВнР. Малко след това премиерът в оставка Кирил Петков я призова да оттегли подадената днес нота.

Ето какво гласи цялото съобщение на МВнР по казуса:

Днес в Министерството на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства.

В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!