"Аз и премиерът водим една официално политика по отношение на РСМ" Това съобщи пред бТВ външният министър Теодора Генчовска.

Генчовска взриви НС! Петков е разобличен за РСМ, депутатите в шок, това ли е краят на коалицията!


"ИТН е партия, която има своите структури и свой живот. Г-н Трифонов има много източници на информация. Ние се събираме и обсъждаме актуални въпроси. Ние с премиерът нямаме разнобой, но на по-ниско ниво хората работят по различни текстове - съветниците на премиера визирам.", посочи тя.

"В указанията, които спазваме ясно е разписано какъв трябва да е подхода към РСМ.", категоричен е външният ни министър.

"Трябва да питате външно-политическите съветници какви ангажименти са поели. На всички официални срещи с премиера ние вървим в рамките на една позиция. Усещането обаче е , че се дават различни сигнали. Всяко решение свързано с преговорния процес изисква решение на НС. Ние с премиера гледаме в една посока.", заяви Генчовска.

"Казвала съм, че научавам много информация от нашите колеги в РСМ. Ние имаме ясна позиция , но загубихме много време в лутания. Оставени са може би грешни впечатления в нашите колеги от РСМ, но ние имаме интерес политически и икономически РСМ да влезе в ЕС.", каза тя.

"Много ни е трудно, има усещане, че доверието е загубено. ", изрази съжалението си Генчовска.

"Ние сме част от ЕС и НАТО. Ние трябва да се подкрепяме, не би трябвало да има натиск отвън."

"С двата кораба - Рожен и Царевна се чуваме по няколко пъти на ден по сателитен телефон, а Кирил Петков говори с капитана. ", каза тя.

"Ако България реши да предостави военна помощ на Украйна, това трябва да се обсъди в НС.", заключи Генчовска.