Присъединяването на България към ОИСР е сред основните външнополитически приоритети във споразумението за съвместно управление за периода 2021-2025 г. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска в отговор на въпрос на депутата Александра Корчева за приемането на България като член на организацията.

"Решението на Съвета на ОИСР е за начало на разговори за присъединяване с шестте страни, кандидати, сред които и България. С това се бележи началото на един изключително важен процес за нашата страна", каза още министърът.

Тя посочи, че следващата стъпка е на България да бъде представена пътна карта с конкретни параметри на процеса на присъединяване към ОИСР.

"Пътната карта се изработва от секретариата на ОИСР и ще бъде приета и одобрена от всички страни членки на ОИСР с пълно единодушие. Може да се очаква, че тя ще бъде одобрена в най-близките месеци. След получаването на тази пътна карта започва на практика същинският процес на присъединяване. Този процес включва задълбочени технически прегледи", каза още Генчовска.