Достъпната градска среда не подлежи на договаряне и тя е минимумът, който общината трябва да осигури и ще го направи. За целта предлагаме на общинския съвет да финансира изграждането и монтажа на съоръжения за достъпна среда - рампи, асансьори и стълбищни платформи в 22 столични училища, като предвидим 1.5 млн. лева.

Това написа в своя фейсбук профил бившият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев. 

"Вече съм ви разказвал, че преди седмици с мен се свързаха родители от 135. СУ „Ян Амос Коменски" в Красна поляна и 36. ОУ „Максим Горки" в Красно село, които ми сигнализираха за липсата на работещи съоръжения за хора с физически затруднения.

Това създава много неудобства за децата им, които са ученици в тези училища и затова с колегите ми от групата на ГЕРБ-СДС подготвихме предложение за финансиране за 135 и 36 училище", написа още той.

По думите му, за да не бъде това решение "на парче", Георгиев е поискал информация от директорите на всички училища на територията на Столична община за проблеми с достъпността, за да се разшият мерките и да се превърнат в стандарт.

"Благодарение на съдействието на началника на РУО София г-жа Ваня Кастрева имаме пълната картина за броени дни, за което искрено ѝ благодаря. На база на получените отговори от директорите на училищата, към днешна дата в 22 училища има необходимост от изграждане или обновяване на съоръжения за достъпна среда.

Общата стойност на необходимите съоръжения е около 1 500 000 лв. и съветниците от групата на ГЕРБ-СДС предлагаме тя да бъде включена в Бюджет 2024 г.", гласи още поста на Георги Георгиев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук