Георги Гергов, председател на БСП Пловдив - област, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2” на 10.3.2019 г.
 
Илиана Беновска: Разговаряме с лидера на БСП Пловдив – област  Георги Гергов след срещата на евродепутатите от БСП, която имаше за цел да отчете тяхната дейност. Г-н Гергов, какво е лицето на БСП сега, днес, преди евроизборите за нов парламент?
Георги Гергов: Както винаги БСП е готова за избори, колкото и да се съмняват нашите опоненти. Вие, видяхте залата, присъствието на хората, духа на хората и ние се готвим за победа. Това е положението.

Илиана Беновска: Как точно смятате да победите Бойко Борисов?
Георги Гергов: Както се побеждава опонент – със средства, които са легитимни и законни.

Илиана Беновска: С числено или идейно превъзходство?
Георги Гергов: Е, при тях не може да се говори за идеи. Извинявай, ГЕРБ е една партия като НДСВ – имаше я, няма я. БСП е друго нещо. Ние сме 130 години партия и си имаме здрави основи и оцеляваме.

Илиана Беновска: Какво значи „имаше я, няма я“? Няма ли го ГЕРБ, вече?
Георги Гергов: НДСВ го няма. То, така беше станало , по същия начин.

Илиана Беновска: Да де, питам за ГЕРБ, ако приложим тази максима „имаше я, няма я“?
Георги Гергов: И това време ще дойде.

Илиана Беновска: Кога?
Георги Гергов: Ще видим. Времето ще покаже, но ние оставаме. БСП оцеляваме. Те ни закриваха, те ни линчуваха през тези години. Както виждаш, БСП има едни резултати, които са почти колкото ГЕРБ, да не кажа, в дадени моменти и дадени области, повече от ГЕРБ.

Илиана Беновска: Като казвате „ние“, Вие къде се намирате в момента в БСП, след като Корнелия Нинова Ви отстрани от Изпълнителното бюро, освен че сте шеф на Пловдив – област?
Георги Гергов: Не е болка за умиралка. Аз се намирам в централното ръководство на партията, член съм на Националния съвет, знам какво трябва да направя и го правя. Какво според теб трябва да се случи на тези избори? БСП  Пловдив да спечели и да докаже, че БСП Пловдив е сериозна партийна структура. Така или иначе вече по последните преброявания БСП Пловдив е най-голямата партийна структура в България, повече от софиянци.

Илиана Беновска: Кой е Вашият фаворит на БСП Пловдив за евроизборите?
Георги Гергов: Значи, за моя фаворит, ако говорим е едно, а за фаворит, който спечели номинациите, най-много на този етап, е Сергей Станишев. Елена Йончева е веднага плътно до него, след него. И тя, листата, е широка, голяма, близо 100 кандидати, тъй че няма смисъл да ги цитирам, но това е положението.

Илиана Беновска: А Вашият личен фаворит?
Георги Гергов: Моя личен фаворит го казах на конгреса – Сергей Станишев. И ще се аргументирам защо. Сергей Станишев е човек, който е доказал себе си в годините. Той е европейски политик, доказал, че може и аз вярвам в него. Да, за тези години, в които той е участвал в управлението сигурно има негативи, които в този момент неговите опоненти ги използват. Но, той е най-подготвеният. И е просто смешно да се мисли, че лидер на ПЕС да не е в листата или водач на листата. Тъй, че аз просто следвам логиката. Аз съм всъщност бизнесмен, освен политик и винаги преценявам на коя карта трябва да се заложи и как трябва да се играе. В този момент, ако искаме ние, трябва да заложим на тази карта - Сергей да води листата. Моите опоненти ще кажат „Ние ще загубим изборите, ако сложим Сергей“ да води листата. Тъй ,че ще коментираме след изборите, но много е важно как ще се подреди листата. Много е важно това нещо, от това зависи изходът на изборите. Вие знаете, че като извадиха такъв кандидат за президент, ГЕРБ загубиха изборите.

Илиана Беновска: А, ако следваме Вашето твърдение, че БСП Пловдив е най-голямата по численост и по авторитет организация, това означава ли, че Вие се надявате и на местните избори да излъчите най-сетне кандидат за кмет, който да спечели?
Георги Гергов: Значи, ние винаги сме се старали да излъчваме кандидат за кмет, който да спечели, но това е Пловдив. Пловдив е различен, но в крайна сметка в областта ние винаги сме били на кантар с ГЕРБ, даже в дадени моменти и печелим повече гласове и населени места, и кметства. Тъй, че много е относително, това, какви кандидати ще изкараме на есен на изборите, но това е подготовката – евроизборите. От това ще зависи какво ще се случи на есен, защото ние не сме далеч от логиката на Цветан Цветанов, която той ясно я изрази и го каза – от тук зависи атестацията кой ще номинираме веднага след евроизборите за местните избори. Аз мисля, че този принцип трябва да важи и за нашата партия, а не да гледаме отстрани и да чакаме нещо да се случи, и да си потриваме ръцете, да чакаме да дойде есента, за да ни номинират. Не – тази битка решава следващата битка.

Илиана Беновска: Ако следваме тази логика, в такъв случай, Вие можете ли да ми отговорите ясно на въпроса: загуби ли БСП, че Сергей Станишев вече не е лидер на партията?
Георги Гергов: Не. Това е съвсем различна тема. Значи, Сергей Станишев сам се оттегли, той пое един много сериозен пост в Европа и аз смятам, че БСП дали е загубила, или не е загубила, ние сме съвсем различна партия. Ние не сме лидерска партия. Ако Бойко Борисов не е лидер на ГЕРБ, ми те ги няма.

Илиана Беновска: Сякаш, избягвате името Корнелия Нинова.
Георги Гергов: Не, не избягвам. Ние с Корнелия Нинова каквото е имало да си го кажем, сме си го казали. Държим се партийно и смятам, че няма нужда от забиване на ножове в гърба. Отиваме към избори, това означава бием в една точка, иначе лошо.

Илиана Беновска: Като почетен консул на Русия Вие бяхте един от 8те души, които посрещнаха на живо на самото летище слизането на министър-председателя на Русия Медведев. Как според Вас заслужихте тази чест?
Георги Гергов: Вижте сега, аз съм трети мандат почетен консул на Руската Федерация…

Илиана Беновска: И сте  гражданин на Русия.
Георги Гергов: …и съм руски гражданин, и точно с указ на г-н Медведев. Когато точно той ми подписа указа, тогава стана президент. И е нормално да бъда поканен на посрещането на г-н Медведев. Какво да Ви кажа, дано това, което се случва и се говори, да се случи.

Илиана Беновска: Говори се, че няма да се случи Турски поток да мине през нас.
Георги Гергов: Не мисля така.

Илиана Беновска: Алексей Милер, „Газпром“ го заяви доста недвусмислено.
Георги Гергов: Сигурно, така смятат в този момент, но аз мисля, че „Турски поток“ в България може да се строи по друг начин.

Илиана Беновска: Как?
Георги Гергов: С руската държава. Това не е само „Газпром“, има и много други фирми, които могат да изпълнят тази работа и е най-добре така да се случи.

Илиана Беновска: Говори се, че Европа трябва да разреши.
Георги Гергов: Ще разреши Европа. Как мислиш, че Бойко Борисов не си е опекъл работата ли? Не мисля така.

Илиана Беновска: А за „Южен поток“ защо не ни разрешиха? Тогава, Борисов не си ли беше „опекъл работата“?
Георги Гергов: „Южен поток“ беше доста интересна схемата, която не проработи на базата на доста заложени подводни мини. Тъй, че това ще се случи. България ще има и „Белене“, България ще има и „Турски поток“ или „Балкански поток“, или както ще да го наричат. Но, няма Русия да не използва този момент на вариант, в който да не отклонява от „Турски поток“ друга тръба, за да идва надолу. Няма как да не й се случи. Може да отнесе времето, две-три години. Може да не е в мандата на Борисов или на следващите, но това ще се случи, защото е необходимост, реалност. Ние може да имаме газ за нас, но утре може да не достига.

Илиана Беновска: Като човек, „посветен на руската чест“, ако мога така да се изразя, как оценявате, че президента Радев разговаря с шефа на НАТО Столтенберг на английски, но с Медведев не разговаря на руски?
Георги Гергов: Виж сега, този въпрос е за тях.

Илиана Беновска: Кои „тях“?
Георги Гергов: За президента и въобще кой какво говорил, аз не мога да нося отговорност кой на какъв език е говорил.

Илиана Беновска: Питам, защото, надали, е останало незабелязано това за руската страна.
Георги Гергов: Е, много неща са забелязани от руската страна и затова Русия пак продължава да ни подава ръка. Аз не знам, все пак сме важен фактор,те за да  продължават да ни подават ръка Русия.

Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви за това интервю. Позволете ми и аз да Ви подам ръка.
Така завърши разговорът между Георги Гергов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2” на 10 март 2019 година.