Не съм чул такова нещо на днешното съвещание. Просто чух, че " Демократична България " желае отзоваването на дипломат Митрофанова.

Но тази тематика не беше обсъждана. Българска социалистическа партия ще има съвещание на Националния съвет тази събота и там ще бъде издигнат този въпрос и ще бъде взето някакво решение. Това съобщи в изявление за " Лице в лице " по bTV министърът на труда и обществената политика във връзка изявлението на вицепремиера Асен Василев, че " е допустимо до края на деня съветският дипломат у нас да бъде разгласен за личност нон грата ".

Според него обаче до изгонването на Елеонора Митрофанова до края на деня няма да се стигне.

По отношение на изисканите от прокуратурата записи от охранителните камери от Министерски съвет Гьоков изрази мнение, че в случай че прокуратурата го е направила, с цел да види кой внася сигнали за нарушаване, то " това не е обикновено ".

На въпрос дали би трябвало да бъде освободен началникът на НСО, който е дал записите на прокуратурата, общественият министър отговори, че това е решение на президента, защото той го назначава и освобождава.

По тематиката с даването на военна помощ на Украйна още един път подсети позицията на Българска социалистическа партия.

Политическата позиция на Българска социалистическа партия е ясна – даването на оръжие не е положително решение, по този начин не оказваме помощ за изхода на войната, уточни той.

Относно Великденските добавки от 70 лв. към пенсиите Гьоков изясни, че изплащането им ще стартира от 15 април, като това ще коства на бюджета 143 млн. лв..

Това е едно положително решение поради високата инфлация и един добър жест към всички пенсионери, добави общественият министър.

По думите му от 1-ви юли ще има осъвременяване на пенсиите, което да направи допустимо пенсиите да не са с по-нисък размер от тези с Коронавирус добавката.

Справедливо решение на въпроса, от което всички пенсионери да са удовлетворени, за жал няма. Лично на мен ми се желае тези, които са с по-ниски пенсии, да бъдат най-доволни, т.е. техните пенсии най-вече да се усилят, само че крайното решение ще бъде взето от Народното събрание, разяснява той.