Нещата, които се случват у нас напоследък, са зададени в институциите ни и функционирането им. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ политическият анализатор Кънчо Стойчев.

Проблемът у нас не е, че стават убийства и има корупция, проблемът е, че ние не се борим достатъчно с корупцията и не противодействаме на престъпленията, заяви Стойчев.

Според политическия анализатор Георги Харизанов няма връзка между убийствата от последните дни и старта на българското председателство на Съвета на ЕС. Търсеният ефект на протестите по време на европредседателството е, че когато има чуждестранни гости, правителството е по-отстъпчиво. Не разбирам обаче исканията на насрочените за четвъртък три протеста, коментира Харизанов. Не виждам саботаж и политически субект, който иска да бута правителството, но ако има протести – какво по-хубаво от това. Не мога да разбера и другото – да си кажеш "много съм мръсен, но няма да се къпя, защото има гости". Трябва да се къпем по всяко време, заяви Кънчо Стойчев.

Характерно за страната ни е корупцията на ниските нива, тя ни отличава от западните държави. Проблемът е, че нищо не правим. Новият закон е съвършено скопен и внушава, че нищо не се прави с корупцията, подчерта Стойчев. Нека бъдем смели и хората да огласят корупцията. Нека спрем да сме толерантни, призова Георги Харизанов. Според Кънчо Стойчев големият проблем на държавата ни е липсата на реформи.