Социологическите данни в деня на изборите трябва да бъдат равнопоставено достъпни в интернет. Това заяви бившият председател на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов, цитиран от БНР. В момента законът разрешава данните да бъдат публикувани единствено в социалните мрежи, но не и в сайтовете. Нещо за което и БЛИЦ се обяви твърдо против още в деня на изборите и категорично заяви, че ще играе с истинските имена, защото на хората им писна от лъжите на социолозите.

„Това просто трябва да престане. Може да мислим и по-общо дали във връзка с равнопоставеността и лоялната конкуренция въобще в медийната среда, тъй като в интернет може, т.е. в новите медии, дали и в традиционните да може“, каза Лозанов.

Социологът Марчела Абрашева също смята, че социологическите данни по време на изборния ден не трябва да бъдат ограничавани.

„Наличието във въздуха на социологическа информация, предоставена като песни, класации, лалета, слухове, мисли по социалните медии или имам приятел в медиите, който ми каза… Това в никакъв начин не помага за ползването на тези данни“, обясни Абрашева.