Президентската институция не трябва да бъде място за обучение на политици. Там трябва да отиде опитен политик – Цачева. Това коментира бившият конституционен съдия Георги Марков в сутрешния блок на bTV по повод издигането на кандидатурата на Цецка Цачева за президент от ГЕРБ.
Марков изтъкна, че тя е единственият български политик избиран 2 пъти за председател на парламента. „И което е много важно – винаги е работил без абсолютно мнозинство на ГЕРБ”, добави той.
 
По повод изказването на кандидата за президент на БСП ген. Румен Радев, че Цецка Цачева била „Бойко Борисов в пола” той коментира, че това е изключително неуважително. „Тогава той е Корнелия Нинова без очила и без пола”, каза той.
 
„Когато си високо в небето не виждаш малките неща на земята”, заяви той по адрес на Радев.  „Изборът няма да е нито авиошоу, нито за мис, за плеймейтки. Изборът е политически”, допълни Марков.
 
Той припомни, че следващата година се навършват 10 години от основаването на ГЕРБ. По думите му, партията винаги върви с една победа напред. „11-а победа ще има за ГЕРБ”, прогнозира бившият конституционен съдия.
 
Той смята, че Цецка Цачева ще отиде на втори тур с много голяма преднина. Тогава Реформаторският блок ще подкрепи Цачева. Сигнал за това е предстоящото посещение на Манфред Вебер от ЕНП.
 
По повод референдума за квотите за бежанци в Унгария Марков коментира: „Виктор Орбан трябва много да се гордее с този народ. Преди 60 години унгарците въстанаха, за да се защитят от съветските танкове”. „98,3% подкрепиха на референдума политиката на Виктор Орбан”, посочи той и уточни, че това означава 3 250 000 глава. „Само 50 000 казаха „да” на политиката на Брюксел”, допълни Марков.
 
„България трябва да следва политиката на Вишеградската четворка, защото там има политици с глави на раменете си”, посъветва Марков.  
 
По отношение на смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН бившият конституционен съдия заяви, че тази организация далеч не изпълнява обединителна роля. „Този Мун защо не се вдигна от този дебел кожен стол да дойде в Европа и да види изнасилените жени и деца”, попита той и изтъкна, че организацията се занимава с несъществени въпроси.
 
„Великият Кристиано Роналдо беше сменен в 70-тата минута. Какво да говорим за Ирина Бокова”, направи цветисто сравнение той.
 
„Не може 70 години в България все едни и съши фамилии да са най-умните и най-гениалните. Не съм фен на Бокова, не съм фен на Георгиева, все ми е едно кой ще стане генерален секретар на ООН. Това е една казионна организация”, категоричен беше той.
 
„Щом цъфтят фамилиите на политбюро, бял кахър е, че Цецка Цачева е била член на БКП”, заяви Георги Марков.  

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ  КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ЗА КАНДИДАТА НА ГЕРБ ЗА ПРЕЗИДЕНТ