"Опозицията има право да дава своите алтернативи и аз уважавам декларацията на БСП. Уважавам и Корнелия Нинова, защото тя е председател на силна опозиция, а ГЕРБ има нужда от силна опозиция". Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Георги Марков, който прочете декларация от името на парламентарна група, предаде репортер на БЛИЦ.

Тя беше в отговор на декларацията на БСП, която беше изчетена от лидера на БСП Корнелия Нинова. "Вие казахте, че Бойко Борисов обикаля Европа, прави евтини пиар акции, които не дават никакви резултати и тихомълком се прибира. От всичко това е вярно само, че Борисов се прибира тихомълком, защото не обича да се хвали. Скромността краси човека. Кой друг български премиер е приет от Ангела Меркел на 30-ия ден след избирането си? Тя се обръща към него със: Скъпи Бойко и Браво Бойко. Кой друг български премиер успя да уреди среща между Реджеп Ердоган и лидерите на Европа? Кой друг премиер успя да създаде толкова силен балкански съюз.

Последният ваш премиер - Пламен Орешарски посети само Виетнам за една година и България изпадна в тотална изолация. Сега предстои среща на върха на ЕС и държавите от Западните Балкани. Аз съм сигурен, че на тази среща ще бъдат взети много важни решения и ще бъде подписана декларация, като всичко това се дължи на Бойко Борисов. Ние от ГЕРБ даваме пример за политическа стабилност на Балканите. Борисов и ГЕРБ пишат история на Балканите", категоричен беше Марков.

"Вие казвате още, че "ГЕРБ ни зароби". Защо тогава президентът не ви освободи? Той е ваш президент. На ГЕРБ се налага да управлява в коалиция, заради скапания изборен закон. Ако имаше мажоритарна система, ГЕРБ щеше да има пълно мнозинство и да се получи ситуация ала Орбан", добави Марков.

"ГЕРБ прелива от толерантност. Примерите са много - поканата към г-жа Нинова да заеме председателския пост на НС. Мая Манолова, Ивайло Калфин - все ваши кадри, които сега се издигат и заемат позиция заради толерантността на Бойко Борисов. Пожелавам ви да сте силна опозиция, а не само да говорите празни приказки от тази трибуна", завърши бившият конституционен съдия.

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!