Конфронтацията е хранителна среда за некадърни политици.

Това каза пред журналисти във Велико Търново президентът Георги Първанов /2002-2012/, който представи новата си книга "Пътуване към паметта. Разкази за политиката" в читалнята на Регионалната библиотека "П.Р.Славейков", предаде БТА. 

Според него, когато няма реално управление, се търси сблъсък, и подчерта, че конфронтация в политиката винаги е имало, но не в такава степен, както сега. Първанов припомни, как въпреки непримиримите противоречия между НДСВ и БСП, през 2005 г. е било създадено единно правителство. През 2009 г., когато Борисов е поел властта с много закани към тройната коалиция, всичко е отминало.

"Има опасност в една каша, в която обвиненията вървят от всички и във всички посоки, да се размие отговорността", каза Първанов, коментирайки днешната политическа ситуация.

Той изрази опасение, че заради конфронтацията, която е предимно на лична, а не на идеологическа основа, е възможно и следващият парламент да не излъчи правителство.

На въпрос дали е уместно да се говори за президентска република, Първанов отговори, че е за засилени президентски правомощия по отношение на ветото, на законодателната инициатива на президента и правото му да подписва международни договори, и допълни, че сега не е време за промени в основния закон, а подобни тези са предизборно говорене.

Според него президентът трябва да има роля в консенсуса между партиите за определени национални приоритети и прогнозира, че президентските избори ще са свързани с резултата от 11 юли.

По отношение на заявката за нова лява партия, оглавявана от бившия министър-председател Жан Виденов, Първанов коментира, че Жан Виденов, при всичките им спорове, е човек с висока организационна култура и като такъв е описан в книгата "Пътуване към паметта". Първанов каза, че в екипа, който е обявил Виденов за новия си политически проект, също има силни хора, но времето е кратко, за да се постигне висок резултат.

По думите му, сега е най-важно да се съберат всички леви формации - БСП, АБВ, социалдемократи, земеделци и крайнолеви партии в една коалиция, за да нямат загуба поотделно на предстоящия парламентарен вот.