Тайно се ремонтират лагери и подготвят терени, които да приемат бежанци и мигранти. Без никаква прозрачност и отчетност за това пред българското общество. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев в декларация от името на парламентарната група, предаде БГНЕС.

„Министри през последните няколко дни загрижено коментират, че няма средства за кризата. Казват как МС ще предложи промени между двете четения в Закона за държавния бюджет, за да се осигурят средства за полиция, армия и приемни центрове. След като бяхте предупредени за идващата криза, защото не го направихте още при внасянето на искането за актуализацията.

Сега полупрозрачно правителството ще иска допълнителна актуализация на вече внесен бюджет. Това ли е професионализмът и прозрачността на кабинета на Радев? Изтеглете бюджета, актуализирайте го и го внесете пак. Ние в парламента ще постъпим отговорност“, заяви Гаджев от парламентарната трибуна.

„Служебното правителство на Радев трябва незабавно да настоява пред Съвета на ЕС за целево финансиране, за да се подготвят външните граници на ЕС – България и Гърция, за идващата вълна. Да постави въпроса и да търси съмишленици сред държавите-членки за незабавно насочване на средства за хуманитарна помощ, с цел подпомагане на приемащите бежанци държави, съседни на Афганистан, както и постигане на споразумение с тях, по аналогия на споразумението с Турция от 2016 г.“, допълни още той.

Христо Гаджев отправи критики към служебния кабинет и по процедурата по придобиване на нова партида американски самолети F-16, която, според него, се извършва потайно.

„Приветстваме, че са решили да не бавят и ревизират покупката на нови 8 самолета, защото това е отговорното решение – да се продължи политиката на ГЕРБ в областта на отбраната. Само не разбирам защо това се прави в пълен мрак“, каза още депутатът.