Парламентът обсъжда днес поредното вето на президента Румен Радев. Този път той върна за повторно разглеждане промените в Изборния кодекс, с които се установява да има машинно гласуване, но и да се запазят хартиените бюлетини.

Основните възражения на държавния глава са свързани с това, че управляващите не са въвели изцяло машинен вот, който ще гарантина повече честност в изборния процес. Освен това Радев не е съгласен и с това цялата отговорност за доставянето на машините да се прехвърля на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В пленарната зала отново се коментира, че основният проблем е сгрешените протоколи.

БСП категорично застава зад машинното гласуване.

От ГЕРБ опонираха, че не е редно да се поставя под въпрос работата на секционните избирателни комисии (СИК) и обработването на протоколите. 

Основният аргумент на ГЕРБ беше, че няма развита държава, въвела изцяло машинно гласуване. А според опозицията именно така ще отпадне съмнението за манипулациите с невалидни бюлетини.

Мнение в залата изказа и бившият министър на културата Вежди Рашидов. Той упрекна БСП, че говорят само за протестиращите и им заръча да отидат и при онези, работещите българи, които не са на жълтите павета. 

"Не подценявайте българския народ! Какво толкова с това машинно гласуване?", заяви Рашидов.

ДПС пък изказаха мнение, че има опит да се измести същината на проблема.

"Всички вкупом прегърнахте идеята, че преференциите са нещо хубаво. Всички невалидни бюлетини са резултат от преференциите", коментира Йордан Цонев.

Той предупреди, че изборният процес е компрометиран най-вече заради действията на СИК. От думите му стана ясно, че най-добре е да се въведе машинно обработване на гласуването.

"Не може при 2/3 сгрешени протоколи, подправяне, преписване, дописване, да има доверие", добави още Цонев.

В хода на обсъжданията отцепниците от БСП, сред които и Валери Жаблянов, настояха, че трябва се премахне на т. нар. бонус за водача и отпадане на 7-процентовия праг за пренареждане на листата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!