ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха измененията в закона за НСО. С тях шефът на службата ще получи право сам да определя кой и при какви условия ще ползва държавна охрана.

В закона си остава, че това е служба към президента. Мотивите за внасяне на поправката са, че тъй като е служба с единоначалие, се запазва положението и други органи, които придобиват информация, да подпомагат НСО. Това заяви на извънреден брифинг Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ по повод поправките в закона за НСО. 

Ако законът бъде приет на първо четене, ще бъде съобразен със закона за МВР, допълни той.

Промените в Закона за МВР касаят правните възможност ии МВР да участва в охраната на лицата, посочени в закона за НСО. Към момента това се предвижда в инструкция за взаимодействие между НСО и МВР.

Във всяко едно публично мероприятие с НСО МВР също оказва съдействие за опазване на обществения ред. И сне наложи в закона за МВР да се посочи изрично, че МВР взаимодейства с НСО, обясни Красимир Ципов от ГЕРБ.

Не мисля, че законът засяга пряко ДПС и не е съгласуван с тях. Той е подписан от ОП, ГЕРБ и се взе вчера решение на коалиционен съвет, отговори Лазаров на въпрос на журналист дали има съгласуване с ДПС.