Президентът излезе от ролята си. Това коментира депутаът от ГЕРБ Тома Биков пред Нова тв по повод вчерашните протести в защита на президента Румен Радев и неговите призиви за бунт. 


По думите му очевидно Радев иска оставка на правителството, но даде да се разбере, че три месеца служебно правителство е безвластие  и то точно в момент, когато България е на прага за членство в чакалнята на еврозоната и пред криза заради пандемията.

"Нас ни притеснява, че този конфликт (между президент и прокуратура- бел.р.) излиза на улицата. КСНС не свикван от месеци, въпреки че имаше много поводи", каза Биков.

Той призна, че гардовете на НСО на плажа край "Росенец" са имали неадекватно поведение и няма проблем да бъдат разследвани или дори уволнени. Но припомни, че НСО е под контрола на президента, а не на правителството.

Отделно от това пък прокуратурата влиза в президентството заради два казуса, единият от който е изнасяне на секретни документи.  По думите му и двата казуса не засягали правителството и даде да се разбере, че не разбират защото протестът се е насочил към кабинета. 

На свой ред социалистът Крум Зарков поясни, че действията прокуратурата следвали определена хронология и тази показност била безпрецедентна. И пак защити тезата, че прокуратурата играе роля на защита на правителството.

Биков пък товага отвърна и попита опозицията и Радев къде са били когато прокуратурата е влязла в МОСВ и ГДБОП и то със същия атрибут и намекна, че опозицията има двоен аршин.

Закров пък поясни,че се надява протестите да продължат, тъй като управлението било провалено. Биков пък го контрира, че от ГЕРБ едва задържат и техните хора, които имали подби настроения от 1-2 години, но не мислят, че политическите въпроси трябва да се решават на улицата.

"Ние сме свикнали да влизаме във властта след спечелени избори", каза той.