ГЕРБ внася искане за изслушване в Народното събрание на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Това обяви председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, а причината е ситуацията около хората с увреждания. Управляващата партия иска да се запознае докъде са стигнали подготвяните закони и законови промени, които трябва да разрешат проблемите на хората с увреждания и техните близки, които вече месеци протестират пред парламента, предава Канал 3.

"На вчерашната среща с премиера Бойко Борисов дискутирахме и темата, свързана със социалното министерство и работната група, която работи по законопроектите за хората с увреждания. Работната група работи от края на 2017 г., а в началото на 2018 г. от февруари – март започнаха интензивно работа всички неправителствени организации и експерти в МТСП, както и министерствата с пряко отношение към законодателната дейност, която трябва да бъде приета в парламента.

Това, което взехме като решение във вчерашния ден е днес Светлана Ангелова, заедно с група народни представители, да внесат искане за изслушване на социалният министър Бисер Петков утре или в четвъртък, в зависимост от консултациите, които ще направим с коалиционните партньори. За да можем действително да запознаем народните представители, но и българската общественост за времевия график за внасянето на законопроектите от Министерски съвет, свързани със законопроекта за хората с увреждания", обяви Цветанов.

"Това, което е поето като ангажимент от министър Бисер Петков – работната група ще продължи да работи и през предстоящите седмици, както са правили и до настоящия момент. За да бъде готов един законопроект трябва да бъде подложен на обществено обсъждане, след това да мине междуведомственото съгласуване и съм убеден, че някъде в средата или края на септември ще бъдат внесени и в парламента, където ще започне същинската работа по дебатите в съответните ресорни комисии", каза още лидерът на парламентарната група на ГЕРБ.