Наблюдаваме процес на изчегъртване на антикризисните мерки, на плана за възстановяване. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

„Много ме е страх, че ще преминем и към изчегъртване на живота и здравето на хората”, каза още той.

По думите на Борисов, антикризисните мерки няма да се случат в близките месеци.

Що се отнася до язовир „Пазар дере”, Борисов заяви, че е ясно е, че язовирът е бил изпуснат. „Това е видно и от думите на директора на държавното предприятие, които той вчера е споделили. Той казва, че язовирът е бил пълен преди дни”, посочи бившият министър.

Борисов отговори и на други две обвинения от днес на колегата му Кирил Петков, определяйки ги като неверни и обобщи, че обществото днес отново е било подведено.

"Собствеността и до момента не е прехвърлена, защото те са над 6000, които са собственост на общините, а 400 са собственост на държавното предприятие", обясни Лъчезар Борисов. По думите му при ремонтираните язовири ключовете за изпускателите са предадени на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите.

Според него от това, което е прочел, язовирът е изпускан от въпросното предприятие, чийто принципал е Кирил Петков.

Борисов призова медиите да попитат служебния министър кой е заповядал изпускането на язовира и дали всъщност той е уведомен за изпускането.

Бившият икономически министър обясни, че все още тези язовири не са прехвърлени на Държавното предприятие, но въпреки това предприятието контролира и ги изпуска.

"Тези язовири се ремонтират, за да не застрашават живота и здравето на хората. Въпросният язовир "Пазар дере" е близо до магистралата и преди ремонта имаше преливане, което наводни магистралата и предизвика тежки катастрофи", добави представителят на ГЕРБ.

По думите му в страната има 416 язовира, които са рискови.

Кандидат-депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев пък разкри друга схема, свързана с Кирил Петков.

"Притеснителна е амалгамата между бизнеса и служебни задължения, които се развиват в екипите на министрите на финансите и икономиката", категоричен е той и изрази съмнение в проверките, които ще правят двете министерства.

Лъснаха скандални сделки и съмнения за корупция на служебните министри на финансите и икономиката

"За нас е важно министрите Петков и Василев бързо да вземат мерки, за да гарантират честността, безпристрастността и прозрачността на тези проверки", добави Гаджев.





 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!