ГЕРБ е най- предпочитаната партия, показват данните на социологическата агенция „Барометър инфо”.
Ако изборите бяха днес, то тя щеше да е бъде първа политическа сила с подкрепа на 18,61 процента от гласоподавателите. Социолозите обаче наблюдават спад в готовността за гласуване за партията на столичния кмет и то най вече в София и големите градове.
БСП се ползва с доверието на малко над 15 на сто от избирателите. На трето място е ДПС с малко над 6 процента. Въпреки скандалът около смъртта на Ахмед Емин партията запазва традиционната си поддръжка, показва анализът на социолозите. Четвърта е политическа партия „Атака” с около 5,5 на сто, което й гарантира представяне и в следващото Народно събрание.
Новосъздадената вече коалиция - Движение „Напред” покачва своя дял до около 5 на сто. Развилата се публичност с емблематичната фигура за партия „Лидер” Христо Ковачки не е оказала отрицателно влияние върху привържениците на тази нова политическа формация.
СДС с 2,06 процента подкрепа при 58 на сто избирателна активност има по-големи възможности от ДСБ да бъде представена самостоятелно в парламента.
Всеки трети българин няма да гласува на предстоящите догодина парламентарни избори. /БЛИЦ