Избирателите казват едно и също – не искат повече политика на конфронтация, не дават доверието си на една партия и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие. Това заяви след срещата с представители на ДПС Деница Сачева от ГЕРБ.

„Изпратихме покана за разговори по политики и по приоритети до всички групи с надеждата да намерим път за правителство за споделената отговорност. На поканата ни се отзоваха ДПС. Получихме отказ от ПП-ДБ и от „Възраждане““, добави тя.

„Разговорите показаха, че с ДПС имаме сходство в програмите по отношение на основните приоритети пред страната, свързани с Шенген, Еврозоната, икономическия растеж, който се основава на инвестиции.

Ще продължим разговорите в следващия ден и с останалите групи.

„Ясна е посоката, ясен е пътят, ясен е нашият геополитически избор. Хората очакват резултати, разговор по темите от техния дневен ред. Нямаме право да губим времето на гражданите“, каза още тя.

„Проведохме преговори с ДПС. Обсъдихме различни теми. В областта на публичните финанси имаме изключително много сходство с колегите. Ще работим за това България да има устойчиви публични финанси, отчетохме, че е добре страната да привлича чуждестранни инвестиции“, заяви от своя страна Теменужка Петкова.

„Виждането е за четиригодишен мандат“, допълни Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ.

Относно съдебната реформа и борбата с корупцията първата задача ще е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество, каза още тя.  

Постигнато е съгласие, че за Закона за съдебната власт трябва да се изчака решението на Конституционния съд, необходим е и нов Наказателен кодекс, допълни тя.

„Не са обсъждани конкретни имена нито за състава, нито за структурата на Министерски съвет. Искаме да направим нещо устойчиво, а то минава само през политики“, заяви Сачева.

„Както председателят на парламента, така и премиерът ще бъдат от ГЕРБ“, каза още тя.

Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документът, който ще предложим за обсъждане, ще е в този смисъл. Това е единствената възможна формула.

Трябва да покажем кой с кого може и че сме в състояние да надмогне политическото си его и тяснопартийните си интереси. Искаме да работим в името на това да се успокои държавата.

По отношение на БСП – очакваме тяхното решение за разговори утре и с какви условия биха дошли.

Попитана какво й е мнението за Фандъкова като евентуален председател на НС, Сачева заяви, че Фандъкова е доказала многократно както своите качества на управленец, така и своята диалогичност и качества на политик и на човек, който търси съгласие. Тя би била подходяща за много позиции“, заяви в заключение Сачева.