Революционната идея на ГЕРБ-Бургас за надграждането на социалния патронаж представи днес на среща с избиратели в Ямбол зам.- председателят на партията Димитър Николов. В препълнената зала „Диана“ присъстваха още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание Делян Добрев и кметът на Ямбол Георги Славов.
„Ще прибавим екип от стоматолог, фармацевт, лекар и социален работник, които да стигат до хората в отдалечените населени места“, заяви кметът на Бургас.

Зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Николов анонсира и за друга интересна точка от програмата за управление на партията – образованието. „Това е един от основните ни приоритети. Какво търсят при нас инвеститорите – освен добрата инфраструктура, стабилността и ниските данъчни ставки, за тях е важна квалификацията и знанията на работещите. Това става със сериозни инвестиции в образованието – високи заплати, привличането на млади хора към тази професия, задължение на всяко семейство да носи отговорност за неговото дете - дали то ходи, или не ходи на училище. Ще режем всички социални придобивки, ако не си изпълняват родителските ангажименти. Така ще накараме всяко едно семейство да образова децата си, защото образованието е най-важното”, допълни Димитър Николов.

Той обясни, че предложенията за програмата на ГЕРБ са идвали от общинските структури, от кметовете и всички тези, които са близко до реалните проблеми на хората. Последният етап е бил оформянето от експертите на ГЕРБ – Делян Добрев, Томислав Дончев и други.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че ако е имало друга партия, която може да управлява по-добре България, е щял да се отдръпне, заедно с екипа си. “В момента аз виждам едни “променени” лица, които не са нови, а добре забравени стари, или в най-добрия случай - синове и дъщери на членовете на Политбюро. ГЕРБ е партия с морал. ГЕРБ е създадена от народа, ръководили сме държавата по волята на хората. Управлението на ГЕРБ означава стабилност и сигурност за България. ”, обясни Борисов.

По думите на бившия министър-председател двойното увеличение на заплатите на учителите, заложено в програмата на ГЕРБ, е напълно постижимо, защото има достатъчно събрани пари в бюджета. “Оставихме 880 млн. излишък в бюджета само за януари. Ето ви парите за учителите за цялата година – аз съм ги осигурил като премиер, заедно с колегите. С 250 милиона увеличихме възнагражденията в сектор “Образование” от януари тази година. Парите за Великденските надбавки тази година не са събирани от служебното правителство. 4,7 млрд. повече приходи събрахме от борба с контрабандата, вместо да отидат в нечий джобове. Това са милиарди, постъпили в бюджета на държавата”, подчерта Борисов. Той изтъкна, че в своя доклад заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е дал България като страна-пример за борба с контрабандата.

Председателят на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание Делян Добрев бе категоричен, че Националната програма за енергийна ефективност е най-добрата социална политика, защото стига директно до хората. Той коментира, че БСП предвижда голям енергиен шлем в програмата си, който ще струва на  България 45 милиарда лева. “Ако в държавния бюджет имаше 45 милиарда лева, вместо да строим грандоманските проекти на БСП, щяхме да санираме всички блокове и къщи в България. Така всяка година населението ще пести по 2 млрд. лева”, заяви Добрев. Той обясни, че за БСП приоритет са онези секторни политики, от които най-много се краде.