Като прибързан ход определиха от ГЕРБ днешното гласуване на оставката на правителството "Денков".

"Много отдавна ние сме оповестили, че на 6 и 7 март има конгрес на ЕНП и нашият лидер задължително трябва да присъства там, защото се взимат изключително важни решения. Заедно с него е и Мария Габриел, която е заместник-председател на ЕНП.

Бойко Борисов и Мария Габриел, снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

На фона на всички тези отдавна оповестени ангажименти това прибързано действие на колегите от ПП-ДБ за подаване на оставка и нейното гласуване сега и веднага буди определени подозрения. Не е ясно каква е целта на тези прибързани действия.

Дали да се използва това, че нашият лидер е в чужбина, Мария Габриел също я няма, или това, което нашите партньори от ПП-ДБ демонстрираха с този ход, е, че те не желаят може би да се водят преговори, по-скоро това, което те искат, е да тласнат държавата в избори. В противен случай не бих могла да си представя защо беше необходимо това бързане", каза Теменужка Петкова.

Борисов: Отиваме на избори, ако на 8 март не се случи това!

От ПП-ДБ все още никой не ги е потърсил, за да започнат преговорите за новия кабинет след ротацията. Главен преговарящ от страна на ГЕРБ е Мария Габриел.

Рая Назарян настоя, че политическата логика предполага първо да се изложи оценката на министрите, а след това да се гласува оставката с министрите в залата. "Беше скрита възможността да се даде отчет за свършеното през последните девет месеца", каза тя. 

"Вчера беше Националната конференция на ГЕРБ. Това беше новина, което беше очаквана, резултатите от същата, както и предложенията и механизмите за тяхното изпълнение, трябваше да бъдат обект на разговори и ще бъдат такива.

Официално: Това е споразумението на ГЕРБ-СДС, топката е в ръцете на ПП-ДБ

Но това беше новината от вчера. Подаването на оставката имаше една единствена политическа цел - да затапи тази новина", каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Теменужка Петкова и Росен Желязков, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

БЛИЦ припомня, че акад. Николай Денков подаде оставка вчера следобед. Минути по-късно ПП-ДБ предложили на председателски съвет това да е първа точка от дневния ред днес.

"Това показва две неща. Първо, че има една несигурност от това какво би било поведението на техния партньор в управлението, която показва едно нещо - че няма никакво доверие.

Втората тема беше да се бърза с гласуването на оставката с оглед на това да се види какво ще е поведението на залата при това принудително внасяне в дневния ред на този проект на решение", каза Желязков.

Той попита какво следва от това бързане и сам даде отговора - веднага е открита конституционната процедура за консултации и връчване на мандати, което може да започне още утре.

"Втората тема е редно ли е преди да са се произнесли по направеното предложение, да са посочили ден, час и дата за консултациите по отношение на предложението за устойчиво управление, този въпрос да бъде предпоставен във времето с това бързане.

Третата тема е, че вчера се искаше евентуално оттегляне на предложението да се гледа днес, за да бъде гледано в петък", разказа Желязков и определи като "наивно и повърхностно" оправданието, че ПП-ДБ не са знаели, че Борисов е в чужбина.

"Липсата на кандидата за премиер на ротационен принцип Мария Габриел в днешното заседание на Министерския съвет ще го нарека така - естетически момент на неуважение, но и елемент на неглижиране на джентълменското споразумение", коментира Желязков.

"Ние в момента се чудим защо и в крехкото доверие, което има, се правят такива символични жестове, които подкопават това доверие и някак си предпоставят разговорите, които могат да започнат още от петък нататък, когато Мария Габриел е в страната, с още една нотка на горчивина, която вече се е зародила между нас", посочи той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук