Представители на ГЕРБ, СДС и на Съюза на репресираните поднесоха цветя на мемориала на жертвите на комунизма, съобщава Фокус. Поводът е Денят за почит към жертвите на тоталитарните режими, който отбелязваме на 23 август, информира "Монитор".

На събитието присъстваха председателят на СДС Румен Христов и представители на ръководството на партията. Там присъстваха и председателят на Съюза на репресираните Лиляна Друмева, както и депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. В градинката на НДК бяха и граждани, дошли да почетат жертвите на тоталитарните режими.

След това бе отслужена панихида в памет на жертвите на комунизма в параклиса „На всички български мъченици“.

Не бива да се забравят жертвите на национал-социалистическата и комунистическата диктатура, коментира Христов. „За поредна година идваме да сведем глави пред жертвите на тоталитарните режими. Тук главно фиксираме национал-социалистическата и комунистическата диктатура.

Повече от 140 млн. са жертвите на тоталитарните режими в света, но ако погледнете тяхната идеологическа същност, ще видите, че жертвите, които дават държавите, в които има комунизъм, са много много повече, отколкото тези, в които беше хитлерофашизмът.

Загубата на интелигенцията на България след 9 септември, после и след утвърждаването на комунистическия режим, са много големи, ние даваме свидни жертви. Едни от най-големите в ЕС на глава от населението. Само първите седмици има избити около 20 00 души", каза Христов.

Той посочи, че 23 август е денят, в който министърът на външните работи на Германия Рибентроп и министърът на външните работи на Съветския съюз Молотов подписват този акт за ненападение и подялба на Полша и северните страни.

По думите му от този ден започва чумата на 20 век от кафявата страна и от червената. "Не бива да бъде забравено това нещо. Не бива да се повтаря никога.

Ако погледнете жертвите, дадени от пандемии, най-тежките испански грип, сега коронавируса и жертвите от Първата световна война, са далеч по-малко от тези, които са дадени по време на тоталитарните режими. За жалост там пострадват хора, знаещи, можещи - интелектуалци, но от собствените си държави. Става дума за идеологическо разчистване на сметките вътре в тези държави", коментира още Христов.