ПП ГЕРБ се включи с извънреден брифинг относно скандал, който тресе Министерството на икономиката. По този начин те нарушиха мълчанието си. Припомняме, че през последната седмица, докато се водеха преговори за съставяне на коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ, партията реши да не коментира случващото се.
 "Седем месеца откакто управлява служебен кабинет, който се прокламира като братство на почтените, се изчерпаха толерансът на обществото и медиите", каза Александър Иванов от ГЕРБ.

И добави: "Кирил Петков и Даниела Везирева в качеството си на служебни министри управляваха министерство на икономиката, което е принципал на „Държавна консолидационна компания”, която управлява под шапката си много държавни дружества, основно и главно от военно-промишления комплекс.

Вчера съветът на директорите освобождава Ваня Караганева от длъжността на изпълнителния директор. Констатациите за освобождаването й при краткия период, в който оглавява компанията, се говори за множество действия и бездействия, ощетяващи държавата с десетки милиони левове.
Ще изброим няколко от тях, като ще наблегна на най-фрапантните, които се случват под зоркия поглед на "братството и сестринството на почтените".

"Ваня Караганева с еднолично решение е прекратила пълномощията на едно адвокатско дружество, което е защитавало интерес на Държавната консолидационна компания по 5 търговски дела. Еднолично тя, без да се съобрази с борда, сключва нов договор за правна помощ за вече извършена и заплатена услуга с ново адвокатско дружество в размер на 1 120 060 лв - услуга която вече е платена.

Искам да попитам това ли е спестяването на държавни средства? Това ли е прекратяването на дупките, от които изтича бюджетът?

Интересен и скандален факт е, че Караганева в нарушение на закона за публичните предприятия, поставящ задължително условието член на борда на директорите да няма право да работи на друго място, освен ако е лекар или преподавател, подписва декларация с невярно съдържание и казва, че не заема друга длъжност. Това става докато работи в Агенция по инвестиции отново на подчинение на Кирил Петков и Даниела Везирева", добави депутатът.

Юристът Любомир Талев от своя страна заяви: "Госпожата е подписала и съдебна спогодба на стойност 5 млн. лева. Не е дадено одобрение на съвета на директорите. Караганева е и сменила обслужващата банка на ВКК. Отново еднолично и за първи път в историята е взето решение Вазовските машиностроителни заводи да предоставят изключителни права върху цялата си продукция на частна фирма, без допитване до съвета на директорите".

Ако някой си мисли, че Караганева случайно е долетяла в ДКК, не, не е така. По време на първия служебен кабинет на Радев през 2017 г. Караганева е била началник на кабинет на Мария Павлова, която е била зам.-министър на правосъдието. Караганева е назначена без конкурс, работила е и в БАИ, в разрез със закона. Тя печели последващ конкурс, явно е най-добрият специалист  у нас, а защо не и по света, пошегува се Талев. Той подчерта, че това е пленена държава и калинките на Румен Радев продават на частна компания бъдещето на целия ВПК и на 4000 души, работещи във ВМЗ. Тези хора ще работят за частна фирма и тяхното препитание ще зависи от частната фирма, избрана от Караганева, отсече юристът.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!