ПП ГЕРБ свали политическото си доверие от общинския съветник в Общински съвет (ОбС) – Стралджа Стефка Пенева. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Ямбол.

С решението на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ от 15 януари нейното членство в партията е прекратено. Като причина за това е посочено уронване престижа на организацията и поведение, несъвместимо с ценностите и целите на ПП ГЕРБ.

В мотивите на Предложението на Общинската организация на ГЕРБ -Стралджа за изключване на Стефка Пенева е отбелязано, че като общински съветник тя системно нарушава Устава на партията, отказвайки да изпълнява решенията общинското ръководство. На сесиите на Общинския съвет тя многократно гласува в противоречие с взето в съответствие с политиката на партията решение на общинското ръководство по даден проблем, което е отразено и в протокола от съответното заседание на ОбС. Това не е изолиран случай, а често срещана практика, като по време на много от сесиите нейното гласуване съвпада с гласуването на общинските съветници на БСП.

Сред мотивите в предложението е посочено още, че Стефка Пенева не участва активно в политическия живот на партията, което е сред най-важните й задължения като общински съветник, особено по отношение на поддържане връзката с избирателите.

Като взима предвид тези факти, Общинското ръководство на ГЕРБ Стралджа на свое заседание през декември миналата година предлага на Стефка Пенева да прекрати правомощията си и да напусне общинския съвет, като предостави възможност на следващия представител от листата на ПП ГЕРБ да бъде обявен за общински съветник. На Пенева се дава и възможност да продължи да работи за ПП ГЕРБ като пълноправен член на партията, със съответните права, отговорности и задължения. Пенева категорично отказва да излезе от общинския съвет, което затвърждава съмненията, че водещ в случая е не общественият, а личният интерес. Така се стига до предложението на Общинското ръководство за изключването й от партията, което е вече факт.