Парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС дава извънредна трибунка в кулоарите на парламента след края на тържественото откриване на 47-ото Народно събрание.


Кирил Ананиев от ГЕРБ обяви, че внасят днес предложение за налагане на мораториум върху взимането на нов дълг, преди да се състави правителство.

Той обясни, че към момента във Фискалния резерв има 12 млрд. лв. и те ще да достатъчни. По думите му другата причина е лошото управление на
емисионния календар, тъй като през последните 2 месеца почти всяка седмица се теглят по 500 млн. лв., без да се дават мотиви за какво се теглят тези пари.

Според Ананиев когато от ГЕРБ са теглили такъв заем, то винаги са гледали той да е такава лихва, че да носи пари в бюджета, а сега се случва точно обратното.

"С тези емисии беше натоварена банковата система и нейната ликвидност и донесоха само негативи", отсече финансовият експерт.

По думите му трета причина е, че бюджетът завършва на излишък от 580 млн. лв. което означава, че до края на годината няма как да се завърши с дефицит от около 5 млрд. лв.

"Искаме да спрем изтичането на средства и прогнозата за дългова спирала, която дават всички експерти за страната ни при ново емитиране на дълга", коментира от своя страна Александър Иванов от ГЕРБ.

Александър Ненков каза, че повече от година сме се наслушали на клетви, заклинания и приказки за по-добро управление, но всъщност това се е оказало една загубена година.

По думите му новата коалиция се опитва да печели време, за да тегли нов дълг, който ще загроби децата ни.