Ядрената енергия ще играе важна роля в дългосрочните и устойчиви решения на предизвикателствата пред българската енергетика. Чрез нея ще бъде осигурена по-малка енергийна зависимост на страната ни. Това каза в Стара Загора евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, предаде Дарик радио.
Всичко се възвръща към ядрената енергия, защото само тя отговаря на съвременните изисквания и предизвикателства, посочи Уручев. "Няма вредни емисии, изключително сигурна е от гледна точка на доставки и осигуряване с гориво. Ядреният реактор се зарежда веднъж и може да се докара гориво в най-удобното време от климатична, че даже и от политическа гледна точка", каза още той.

Изграждане на нова ядрена централа в страната, която да предотврати възможния дефицит на електроенергия към средата на следващото десетилетие е сред приоритетите в енергийната политика на ГЕРБ. Нейните предизвикателства, сигурност, конкурентоспособност и устойчиво развитие са тема на кръгла маса, която се провежда в Стара Загора.

На форума присъства председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че повишаването на енергийната ефективност, е с най-висок приоритет в енергийната политика на ГЕРБ .