Служебният кабинет засега няма да излъчва еврокомисар. Това потвърди служебният премиер Огнян Герджиков.
Той посочи, че това не означава, че все пак новият член на Еврокомисията от България няма да е изпратен от назначеното от президента правителство, съобщава Канал 3.

"Сега засега няма да се излъчва еврокомисар. В един следващ момент може да се излъчи", коментира министър-председателят, който участва в СУ в тържественото отбелязване на 30-годишнината от стъпването на програмата за обмен на студенти Еразъм. Попитан за какъв следващ момент става въпрос,
Герджиков уточни: "Според обстоятелствата. Към днешна дата няма да се излъчва. В следващ момент може да се излъчи", повтори професорът, като поясни, че за това са се разбрали с президента Румен Радев.

Бившият му съпартиец в НДСВ Соломон Паси, който също присъства на събитието, пък коментира, че липсата на еврокомисар може да се отрази негативно на българското председателство на ЕС.

"Колкото повече се бавим, толкова по-зле. Ние нямаме стъпка в Европейската комисия и трябва да подготвяме българското председателство, което започва след десет месеца. Без очи и уши в Европейската комисия много трудно се прави всичко това", смята шефът на Атлантическия клуб у нас. Паси е убеден, че "сега просто трябва да се бърза".

По повод слуховете, че една от кандидатурите за поста е неговата съпруга Гергана Паси, също бивш депутат  и министър на НДСВ, Соломон Паси отрече с довода, че тя нямала интерес към тази позиция.

"Имаме други планове, да не ги наричам семейни, защото смятам, че сме приключили с процеса на раждане на деца, но служебните ни планове са съвсем различни. Занимаваме се със съвсем различни проекти"., коментира пред медиите в Софийския университет съпругът Паси.

Той не подмина и друга своя колежка от кабинета Сакскобургготски - Меглена Кунева, като коментира, че тя е била отличен еврокомисар и пак можела да бъде, но не той кадрувал.