Служебният премиер Огнян Герджиков разкри, че е викал на среща Корнелия Нинова преди няколко дни, за да я увещава да преосмисли решението си и да остави вицепремиера по европредседателството Деница Златева и в третия кабинет на Бойко Борисов, предава Канал 3.

За този пост я покани самият Борисов, който получи отказа на БСП, след което соцлидерът Нинова го оповести от парламентарната трибуна.

Соцлидерката обяснила, че не е неин отказът, а е решение на цялото ИБ на БСП. Обещала му пак да постави въпроса пред бюрото на следващия ден, но соцръководството останало непреклонно.

"Резултатът е същият - те са твърди, неотстъпчиви, че няма да я дадат на България, а ще я държат при себе си, коментира професорът, който още в началото на отчета си нарече нежеланието на социалистите "партиен егоизъм".

Аз наистина смятам, че ценните кадри в България са национално ценни и не трябва партиите да си ги стискат при себе си, когато става въпрос за национални каузи, категоричен е професорът.

Самата Деница Златева напомни, че е член на БСП и като партиен човек, се е подчинила на политическата си сила, която е имала решение за неучастие в правителство на ГЕРБ.

Тя обаче повтори, че нищо няма да я спре да помага на човека, който ще я наследи на поста. Заварих празен кабинет, сега няма да предам три плика, а пет големи папки с всичко, което е свършено, заяви Златева в Министерския съвет.

Тя благодари за оценката на работата й. Оценката, която получих, може само да ме радва, предложението от бъдещия премиер Бойко Борисов е израз на такава оценка, но решението, което взех, е да не продължа участието си в редовен кабинет на Борисов, каза Деница Златева. Преди взимането на такива решения в един или друг формат, трябва да има принципно разбиране между двете партии, е нейното убеждение.