Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще обяви имената на министрите от новия си кабинет утре. Бъдещият премиер ще ги разкрие първо пред президента Румен Радев, твърди "Стандарт", като се позовава свои източници.

Седмица след като получи от държавния глава мандата за съставяне на правителство, Борисов ще се върне на "Дондуков" 2. Лидерът на ГЕРБ ще даде изпълнен за трети път мандат за кабинет, чийто министър-председател е самият той. В папката, която ще връчи на Радев, ще бъдат написани и имената на 4-мата му вицепремиери и министрите от кабинета "Борисов 3". Новото правителство ще бъде гласувано още на следващия ден - в четвъртък, 4 май. От парламентарната трибуна бъдещият премиер ще представи екипа си. Предаването на властта пък от служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков в ръцете на Бойко Борисов и новите министри най-вероятно ще се случи в петък в Гранитна зала на Министерски съвет. Разговорите за министерските постове продължиха и през изминалите почивни дни. Консултациите обаче се водят отделно в партийната централа на ГЕРБ и в средите на "Обединени патриоти", като до момента лидерите не са обсъждали заедно имена за министерства.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отбеляза още в събота, че има постигнат консенсус между него, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров за това кои министерства ще поискат от ГЕРБ. Тогава Симеонов разкри, че подборът на министри ще е експертно-партиен. "Бойко Борисов все още не знае кои са нашите предложения за министри", уточни по-късно пред Канал 3 Симеонов. Договорка за това колко министерства ще получат патриотите обаче е имало още в събота вечерта между ГЕРБ и "Обединени патриоти", пише "Стандарт". Разпределението на постовете ще залегне в анекс към подписаното вече коалиционно споразумение. Според постигнатата договорка патриотите ще оглавят три министерствата - на отбраната, на икономиката и на екологията. "Обединени патриоти" ще имат и един от четиримата вицепремиери на Борисов. "Това съответства на съотношението между броя депутати на ГЕРБ и ОП", коментират източници от партията на Бойко Борисов. Най-вероятно вицепремиер без портфейл от страна на патриотите ще е лидерът на НФСБ Валери Симеонов. В този случай председателят на ВМРО Красимир Каракачанов ще поеме поста министър на отбраната. Изненадата е, че от квотата на патриотите министър на околната среда и водите се очаква да стане бившият седесар Нено Димов, който в момента е председател на неправителствената организация Институт за дясна политика, който излъчи Тома Биков в парламентарната група на ГЕРБ. Димов беше главен секретар и зам.-министър (1997-2001) в МОСВ по времето на кабинета "Костов", когато водеше преговорите по околна среда за членство в ЕС. След това участва в създаването на ДСБ, но през ноември 2007 г. напусна партията след критики към Иван Костов. Както "Стандарт" вече писа, икономически министър най-вероятно ще е шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който е предложение на "Атака".

До последно ГЕРБ и патриотите ще преговарят за туризма. Очаква се на поста си да се върне Николина Ангелкова, но като квота на патриотите. И тримата съпредседатели на ОП дават положителна оценка за работата й. 

Преговорите обаче създали напрежение в структурите на трите патриотични партии - НФСБ, ВМРО и "Атака", научи "Стандарт". Патриотите по места определяли участието на ОП в кабинета като недостатъчно и недоволствали, тримата съпредседатели не са водили по-сериозни и категорични преговори с ГЕРБ. Недоволство има и заради решението да се предложи Нено Димов за министър на околната среда и водите, тъй като той не е от редиците на партиите. 

Бойко Борисов е избрал две дами да бъдат негови заместници, разкриха още източниците ни. Очакванията са вицепремиерски пост да получи Лиляна Павлова, която и в третия кабинет на Борисов ще бъде министър на регионалното развитие и благоустройството. Със зам. министър-председателско място ще се сдобие най-вероятно и Екатерина Захариева, която отново се очаква да отговаря за правосъдието. Третият вицепремиер от страна на ГЕРБ без изненада ще е Томислав Дончев, който ще отговаря отново за еврофондовете, но този път и за подготовката и провеждането на председателството на Съвета на ЕС. "Основните министри на ГЕРБ от предишния кабинет ще останат на постовете си", допълниха запознати с коалиционните преговори. За трети път министър на културата ще е Вежди Рашидов, въпреки твърденията, че този ресор може да отиде при коалиционния партньор. Владислав Горанов отново ще бъде министър на финансите, а Ивайло Московски ще отговаря за транспорта. В знак на приемственост на поста си като министър на външните работи най-вероятно ще остане и Ради Найденов.

Два варианта за здравен министър обсъждат в ГЕРБ. Първият е депутатката Даниела Дариткова, която бе шеф на здравната комисия в НС в миналия парламент. Вторият е директорът на Александровска болница доц. д-р Костадин Ангелов. За министър на образованието се спряга главният секретар на ведомството Красимир Вълчев.