Царска мрежа оплита зони на властта, а позабравената клиентела от НДСВ се връща в управлението през задния вход. Рожденият ден на Соломон Паси на 22 декември се оказа люлката на служебното правителство. Още тогава появата на Огнян Герджиков в компанията на новоизбрания президент Румен Радев се оказа достатъчно основание да се предположи, че бъдещето на служебния премиер е предрешено, пише Труд.
Месец по-късно стана ясно, че събирането на рождения ден на Соломон Паси не е било случайно. Освен Герджиков в служебния кабинет последваха назначения на зам.-министри, сред които също кадри на НДСВ.

Миналата седмица служебният премиер Огнян Герджиков уволни 14 областни управители и назначи нови на техните места. Трима от губернаторите се оказаха верни кадри на НДСВ – Петко Добрев на Силистра, Момчил Младенов на Враца и Начо Ковачев на Кърджали. Последният стана причина от БСП-Кърджали да напишат кърваво писмо до “Позитано” 20, в което питат кой е препоръчал злоупотребяващия с пиенето Ковачев за областен управител. Оказа се, че той е лична кандидатура на Герджиков.

Най-специалната заявка на царските хора обаче е тази за еврокомисар. Първа в списъка е Гергана Паси. Втора е бившата комисарка, която предаде АЕЦ “Козлодуй”, забърка тежки каши в образованието и разтури Реформаторския блок Меглена Кунева. В медийните среди тя е известна като “протежето на старите ченгета”.

Не е изненада, че служебният премиер Герджиков вече демонстрира и нетърпение. В събота от ефира на bTV той се обяви за възможно най-скорошно решение за българския еврокомисар. Намерил бе и благовиден предлог за бързането – “да не изпада страната в трудна ситуация месеци преди да поеме председателството на Съвета на ЕС”.

“Смятам, че България трябва да излъчи еврокомисар в сравнително близко време, като той трябва да е изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност”, заяви Герджиков и увери, че ще разговаря по темата с президента Румен Радев.

Според източници Герджиков още в първите дни на стъпването си на “Дондуков” 1 уверил Брюксел, че служебното правителство може да излъчи еврокомисар.

Президентът Румен Радев бил неприятно изненадан от това уверение по време на визитата си в Брюксел в края на януари. Оттам той заяви, че е по-добре редовно правителство да излъчи еврокомисаря на България.

Не е случайно, че шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер предложил на Радев за поста да бъде номинирана жена

Дали Герджиков ще успее да излъчи кадър на НДСВ за еврокомисар, ще покаже бъдещето.