Прогнозните резултати не дават категоричен отговор на въпроса кой ще е първи на изборите в Германия - Съюзът между ХДС и ХСС или Германската социалдемократическа партия. Но те показват, че след сериозния срив в допитванията, ХДС/ХСС са успели поне малко да наваксат.

Не се променя обаче фактът, че това са най-лошите резултати на избори за Бундестаг в историята на християндемократите, пише "Дойче веле".   

Първите прогнозни резултати не посочват категоричен победител на парламентарните избори в Германия, които се проведоха днес. ГСДП и ХДС/ХСС получават по 25 процента от вота.

Германците вече не вярват, че християндемократите могат да управляват добре 

Сривът на гласовете при жените е двойно по-голям от този при мъжете. Това може да се обясни с оттеглянето на Ангела Меркел. Но освен него, резултатът е както наказание за кандидата за канцлер Армин Лашет, така и свидетелство за политическата работа на ХДС/ХСС през последните години. 

Загубата на доверие е драматична. Оценките за икономическата компетентност на партията са се сринали с 25 процента. Лоши са и оценките за данъчната и външната политика. Ако се търси една причина за провала на Съюза, ето я: Доверието, че ХДС и ХСС могат да управляват добре, е изгубено. 

Заслугата за по-добрия резултат на социалдемократите е на Олаф Шолц 

ГСДП успя да се възстанови от рекордно слабия резултат, който регистрира през 2017 година. Най-голямата персонална заслуга за това има номинацията им за канцлер - Олаф Шолц. Основната част от новите избиралите на партията посочват него като основна мотивация за вота им.

Резултатът на ГСДП обаче няма нищо общо с цялостната оценка на избирателите за политиките на партията. 
Що се касае до основната тема за ГСДП - социалната справедливост - оценката на избирателите се покачва само с два процента и продължава да е на исторически ниски нива.  

Шолц и неговата партия печелят точки при избиралите над 60 и 70 години. Те привлякоха традиционни избиратели на християндемократите, за които социалните въпроси като гарантирането на пенсиите са особено важни.  

Изводът: Най-силният кандидат е покачил съвсем леко оценката за компетентността на партията, но това е достатъчно за значително подобряване на резултата на ГСДП в сравнение с 2017-а година. Дали е достатъчно и за победа, предстои да видим. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ