Първи данни от екзитпол дават преднина от 2% на Социалдемократическата партия на парламентарните избори в Германия.

В прогнозните резултати на второ място се нарежда консервативният блок ХДС/ХСС с 24 процента. Трета политическа сила са Зелените с 14,5 на сто от гласовете, следвани от либералите с 12 процента.  

По информация на Би Би Си пък, социалдемократите на Олаф Шолц и консерваторите на Армин Лашет получават равен брой гласове според първите публикувани данни от парламентарните избори в Германия. И двете формации получават по 25% от вота.

Зелените са трети с 15 на сто, "Свободните демократи" вземат 11 процента, „Алтернатива за Германиия – 10, а Левите вземат 5 на сто от вота.

Очаква се резултатите да се променят тъй като много германци гласуваха по пощата.

Между първите четири партии ще се реши формулата на следващото правителство в Берлин. Не е изключено Армин Лашет, въпреки че губи изборите, да успее да състави кабинет и да наследи Ангела Меркел като канцлер на Германия. 

В парламента влизат още досегашната първа опозиционна сила, крайнодясната „Алтернатива за Германия” с 10 процента, която губи подкрепа в сравнение с вота преди 4 години.  

Дали най-малката парламентарна група ще бъде отново на Левицата, все още е рано да се каже. Тя получава 5 процента в прогнозните резултати, а това е границата за влизане в парламента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ