Две седмици, след като поиска имунитета на Бойко Борисов и докато е в процедура на освобождаване на ВСС, Иван Гешев ще гостува в Страсбург и ще бъде изслушан от правната комисия на Европарламента, в която членува подалата сигнала за къщата в Барселона Елена Йончева.

Очаква се пред евродепутатите главният прокурор да разкаже подробности от схемата за пране на пари, в която твърди, че е замесен бившият премиер на България. Гешев вече поиска имунитета на Борисов, за да го обвини в пране на пари за къщата в Барселона, припомня Труд.

Главният прокурор Иван Гешев ще присъства на извънредното заседанието на групата на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, съобщават от Европарламента.

То ще е на 13 юни в Страсбург и ще се обсъжда цялата обстановката у нас. Глобалната тема е проблемът с върховенството на закона в България, а "Барселонагейт" ще бъде включена като пример за системното му нарушаване.

За заседанието първо бе съобщено от пресофиса на Елена Йончева в петък, която е и единственият български евродепутат в групата. Йончева подаде и сигнала до европейските институции сигнала за къщата в Барселона.

От съобщението стана ясно, че са поканени за изслушване представители на Министерството на правосъдието, на прокуратурата и на неправителствени организации.

Пред BNEWS Иван Гешев потвърди, че е приел поканата на Европарламента и ще участва на изслушването в името на честа на България.

Очаква се Иван Гешев да сезира ЕП и ЕК за опита на политици от ЕНП да прилагат схеми за запазване на имунитета и избягване на наказателно преследване, сред които - известен български и европейски политик.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук