Досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета е прекратено. Това потвърди пред БНТ главният прокурор Иван Гешев. 

"Наказателното производство е прекратено на 10 май, като към този момент главен прокурор беше Борислав Сарафов, аз се намирах в Съединените щати, във Вашингтон. Делото е на специален надзор. Дадени са указания за извършване на служебен контрол върху постановлението от Върховна касационна прокуратура. Това срутва мита за всемогъщия и силен главен прокурор", каза още Гешев.

Той добави, че всички български магистрати действат според Конституцията, законите и фактите.

"В прокуратурата е изградена система за служебен контрол", каза още Гешев.

„Когато звъннах на колеги да попитам дали това е вярно, беше потвърдено, че производството е прекратено. Служебно ми е известно, че делото е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура.

Днес ми казаха, че има указания от ВКП да се извърши служебен контрол от горестоящата прокуратура – Апелативна прокуратура, върху прекратяването. Има две юридически възможности оттук нататък – да бъде прекратено, и да бъде отменено това постановление за прекратяване на наказателното производство“, обясни главният прокурор впоследствие пред БГНЕС.

„Заставам зад всеки прокурор, включително и зад този, който се е произнесъл по това досъдебно производство“, уточни Гешев. „Заставам и зад всеки български прокурор или магистрат, който стриктно спазва законите и конституцията на страната.

Но в прокуратурата има законова процедура за служебен контрол на произнасянията като откази от образуване на наказателни производства. Сигурен съм, че колега от Апелативната прокуратура ще провери правилността на отказа, и това дали са извършени пълният обем от действия по разследването. Това е принципна позиция на магистрат“, обясни главният прокурор.

На въпрос дали е възможно производството да е прекратено под нечий натиск, Гешев коментира: Изключвам възможността конкретният прокурор по делото да се е поддал на натиск, понеже познавам колегата. Имам доверие не само на този прокурор, а на всички прокурори.

Но възможностите за натиск като цяло не се изключват никога в живота. Това не означава, че няма да бъде извършена проверка от по-високо стоящата прокуратура, която ще прецени дали е правилно постановлението на колегата от СГП“.

На въпрос на БГНЕС относно записите, оповестени от Радостин Василев, Гешев коментира, че „всичко това потвърждава неговото становище, което е изнесъл в последните два брифинга – че става въпрос за мащабен заговор срещу съдебната власт, и че става въпрос за опит за овладяване на съдебната власт и на прокуратурата в частност“.

„Бог да пази България, защото наистина имаме нужда“, завърши Гешев. Тази своя теза главният прокурор защити и пред заседанието на ВСС в четвъртък, когато бе изслушан по сигналите на Борислав Сарафов срещу него.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук