Нямам намерение да предлагам нов кандидат. Даниел Митов беше моят кандидат. Не беше издаден указ. Това не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Съжалявам. Това каза пред БНТ служебният премиер Димитър Главчев.

„Даниел Митов реши да се съобрази с президента, както съм запознат с неговите мотиви. Изтъкна и защо се оттегля“, обясни той.

„Нямам откъде да търся нов кандидат и нямам намерение да предлагам друг“, добави министър-председателят.

По думите му, ако беше издаден указ за Даниел Митов, отговорността за външната политика би носил премиерът. „Който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за българската външна политика“, заяви той, визирайки президента.

Главчев обясни и защо е решил да смени Стефан Димитров като външен министър. Това се е случило след нападението на Иран над Израел в събота срещу неделя.

„Звъннах по телефона на всички, които имат отношение към координация на действията в България“, посочи той.

„През цялото време по никакъв начин на можах да осъществя комуникация с министър Димитров“, каза премиерът.

Според него в такава извънредна ситуация това е недопустимо.

Главчев каза още, че е имал и друго име за външен министър, но отказа да го назове: "Аз предприех действия още същия ден. На един мой кандидат предложих да поеме поста. Мога само да гадая, ако предложението беше с този кандидат, дали щеше да бъде издаден указ". 

Този кандидат е отказал.

Главчев призна, че е разговарял с Бойко Борисов, но това се е случвало след като е заявил намерението да смени външния министър: "Аз доколкото си спомням партийното събрание беше доста по-късно времево от това, за което ви разказвам. В неделя се случват тези събития. Аз вече имах идеята да поискам смяната на министър Димитров.

В понеделник тя се доразви. И едва в късния следобед го поканих, като преди това говорих наистина с лидера на политическа партия ГЕРБ и му заявих своите намерения. Нямаше как да стане иначе, след като е партийна кандидатура Даниел Митов".

Премиерът изтъкна, че е изключително трудно да се намерят неполитически лица за служебния кабинет. 

За работата със Стефан Димитров служебният премиер заяви: "Не мисля, че е криза в кабинета, той се ползва очевидно с доверието на президента Радев. Така или иначе се казва, ме кабинета има различно влияние", коментира още Главчев.

"На всичките министри няма как да им проверя биографиите", посочи още Главчев и допълни, че е трудно да няма никой от кабинета, който да не е свързан с ГЕРБ.

Случаят с Вътев е доста по-различен, поясни той. „Още при първия ни разговор той каза, че има колебания дали да поеме, тъй като има забележки към действащите зам.-министри. Аз удовлетворих желанието му един от тях да бъде освободен, но той пак остана с известни задръжки, в случая на Вътев той предпочете да напусне, но и мен не ме удовлетворяваше темпа“.

По отношение на протестите на ПП-ДБ срещу назначаването на Калин Стоянов като вътрешен министър той заяви: „Провел съм с него доста задълбочен разговор. Аз също чух какво каза втората политическа сила. Имах своите колебания, но след разговор с него мисля, че те изчезнаха. Допълнително натежа и това, което се случи с главния секретар. За мен щеше да бъде изключителен риск, ако след професионалното ръководство, аз сменя и политическото“.

На въпрос как се чувства като премиер, Главчев отговори риторично: „Изглеждам ли ви щастлив от този пост?“.

Той сподели и как е протекъл разговорът му с президента пред номинацията: „Аз му казах дословно, ако няма кой друг, ще поема. Вие виждате колко съм щастлив, но няма никакво значение“.

Служебният премиер не смята, че може да има криза в отношенията с президента: „Ние имаме добър професионален диалог. Днес сутринта бях на разговор с него. Не мисля, че това може да повлияе“.

Той изтъкна, че предложенията за министрите в кабинета му са били негово решение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук