Ресорът, който България получи в Европейската комисия (ЕК), е доста перспективен. Това заяви премиерът Димитър Главчев преди началото на заседанието на Министерския съвет. 

"Изпратихме потвърждение, ако си спомняте миналата седмица, за кандидатурата на еврокомисар. Госпожа Захариева вече е утвърдена.

Ресорът, който ѝ е отреден, е доста перспективен, бих казал. Това са "Стартъпи, изследвания и иновации".

Това е изключително актуален ресор и в Европейския съюз, и в България.

Макар че аз съм на мнение, че ресорът се определя от еврокомисаря, а не обратното. И в този смисъл мисля, че госпожа Захариева ще докаже и този път възможностите си. Нека ѝ пожелаем успех на изслушването ѝ пред Европейски парламент (ЕП)", подчерта премиерът. 

В петък предстои удостоверяване на машините за вота в Министерството на електронното управление, допълни министър-председателят. 

Изборите и ЦИК

"Изпратихме писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което направихме свои предложения.

В понеделник шестима от членовете на кабинета, които имат отношение към изборния процес, бяха в Комисията. Там проведоха доста ползотворни разговори и засвидетелствахме желание за подобряване на изборния процес.

Както всички знаете, основният организатор и орган, провеждащ вота – е ЦИК. Изпълнителната власт има своите задължения да осигури материално-техническо и логистично изборите. И в ЦИК засвидетелствахме своето желание и осъзнаване, че и този път трябва да изпълним своята роля, както на предходните избори, че и по-добре.

В петък предстои удостоверяване на машините за вота в Министерството на електронното управление", подчерта Главчев. 

Той даде отчет и за среща с ресорните министри, имащи отношение към безводието в страната, както и към всякакви потенциални бедствия и аварии.

"По тази причина решихме да изпратим писма на областните управители, които от своя страна да се свържат с кметовете на населени места и да се провери каква е готовността за посрещане на такива бедствия и от каквото има нужда ще бъде направено", подчерта той. 

Областните управители по поречието на Дунава са предупредени за вероятно покачване на водите

Димитър Главчев коментира водното бедствие в Европа и заяви, че е проведен дебат за превантивни действия.

"Европейският циклон за наше щастие отминава България, но не можем да разчитаме само на късмета и благоразположението на природата. Свързахме се с областните управители по течението на Дунав в България, тъй като в Будапеща се е вдигнало нивото доста вчера. Очевидно и тук ще се повиши, дано да е с малко", добави още служебният премиер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!