"Първо беше гласувана оставка на правителството, конституционалистите, с които сме се съветвали казват, че това не е нужно. Ако не се приеме оставката, какво става? Правителството остава ли? Това беше абсурдно", каза депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев в "Още от деня" по БНТ.  

"Чухте бизнесът какви искания има. Внесен е проект. Планът е четен в парламента. Като щрихи, всички хора искат да разберат как ще действа. Ако планът закъснее, средствата ще закъснеят.

Едни не приемат плана, други искат да го видят. Томислав Дончев беше в народното събрание и искаше да представи плана, но Татяна Дончева не му даде. Тя не даде думата на Дончев да представи план, който всички чакат", каза той. 

"Имаше процедура, по която искахме да се изслуша вицепремиерът Томислав Дончев, но на него му отнеха думата.

Има правила, по които трябва да се действа

Нали сме правова държава. Това решение за задължителното идване на Борисов е в разрез с всички правила.

Аз разбирам желанието да направят бързо промяна. Гледайки колко време бяха по площадите, нямат търпение. Нека имат търпение, да се спазват законите иначе промяната няма да е за добро", обясни Главчев. 

"Премиерът е в отпуск и не знам дали ще предложи плана той. Човекът, който може най-добре да го направи е Томислав Дончев. Не разбирам каква е тази вманиаченост да идва премиерът. Не разбирам", заяви още Главчев. 

Той обясни, че в първите седем месеца, когато е бил председател на миналия кабинет, не е имало нито един въпрос към Борисов, а се е явявал само на тези, които са били зададени пряко към него и са издържани юридически. 

"Още вчера се усетихме, че сме в опозиция. Тези, които искаха промяна и не искат партия от статуквото ни поставиха на това място. Очевидно няма да има никакви парламентарни практики", допълни Главчев. 

"Наименованието на комисията за ревизии е сменено и става въпрос за "проверка". Ние създадохме такава комисия с председател Стоян Мавродиев, която след 7-8 месеца излезе с доклад. Имаха 100 писма до институции. Спомняте ли си дали произтече нещо от тази комисия", попита той. 

Никакъв проблем нямаме с проверките

и винаги сме били за прозрачност. Подкрепихме всички предложения на управлението, не на опозицията. Румен Христов предложи 10-годишен период на тази комисия.

Срещу това предложение, да не се върнем 10 години назад, което включва управлението на Борисов по време на първите два мандата. Новите партии не искаха да се връщат 10 години назад. Тогава и Христо Иванов беше министър. Слава Богу, това предложение се прие", каза Главчев. 

"Ние не сме нужни. Другите партии имат конституционно мнозинство и имат възможност да променят действащата Конституция. "Има такъв народ" се отказват от въпросите към референдума. За 4-ти път внасяме резултатите от референдума.

Който казва, че няма мнозинство - имаме 127 гласа и възможност за мажоритарен вот. Г-н Трифонов каза, че ще влезе в политиката, за да реализира този референдум", обясни народният представител от ГЕРБ.

За критиките към разпускането на Щаба Главчев припомни, че ИТН твърдеше, че няма такъв вирус.

"Имаше критики. Казваха, че Щабът не е компетентен. Подходящо е да съставят правителство и да сформират нов щаб. Избраха председател на здравната комисия д-р Симидчиев, който е страхотен специалист", заключи той.