Моля да не се търсят задни мисли в тази случка, тя е аболютно нормална. Това апелира на брифинга на НОЩ здравният министър проф. Ангелов относно спекулациите, свързани със закриването на щаба.

За месец април ще получим голямо количество ваксини на "Пфайзер", което ще позволи да се правят по 23 хил. дози на ден от ваксината. През седмицата 26 април ще получим много голяма доставка от ваксината, която е първата голяма от договорените извънредни
количества, добави той. 

През месец май ще получим още голямо количество дози, което ще позволи да се правят 50 000 имунизации дневно при добра организация.

През месец юни ще може да се правят около 55 000 дози на ден, увери министърът.

Проф. Ангелов изтъкна 3 сценария за постигане на колективен имунитет:

Първият той определи като оптимистичен - постигане на колективен имунитет в края на юни. Реалистичният вариант е постигане в края на месец юли, а песимистичен - в края на август. Всичко зависи от организационния процес и темповете на ваксинация, уточни той.

Здравният министър коментира и новината относно разпускането на щаба. По думите му заповедта е от 26 февруари и е на Бойко Борисов.

Логично е решението и нека политиците не се опитват да правят политика, защото здравеопазването не може да е боксова круша за новопоявили се политици. Нека бъдем максимално нормални в тази сфера. Щабът е логично да бъде разформирован в края на мандата, каза той. 

Щабът е надинституционална структура, контролираща държавни органи. Съвсем логично е следващият премиер, който и да е той, съгласно неговите виждания, да създаде такъв консултативен орган. Отговорността върху контрола на пандемията сега ще зависи от здравният министър и държавният здравен главен инспектор.