Днес ще бъде гласуван проектът на кабинет на проф. Габровски. Това е нормална парламентарна практика, един нормален ден, това са правилата на парламентарната демокрация.

Това заяви в кулоарите на парламента служебният премиер Гълъб Донев.

„Ако не успее да събере подкрепа днес кабинетът, то рулетката се завърта отново и следващият мандат отива при втората по големина парламентарна група“, добави той.

„Ако този мандат не успее и не се състави редовно правителство в мандата на това НС и няма кворум и мнозинство за редовно правителство, Конституцията казва в този случай, че продължава да управлява служебно правителство“, каза той

По думите му е по-добре да има редовно правителство, което да приема закони и да прави дългосрочни политики.

„Служебното правителство оставя една добре функционираща икономика, добре функциониращ енергиен пазар и едни доста добре премерени социални мерки и подкрепа за най-нуждаещите се“, каза Донев.

Той изрази надежда всеки един редовен кабинет да се стреми да решава проблемите на българските граждани и да работи за интересите на държавата.

„Чисто кадрово смятам, че всеки един от хората, предложени за министри, са експерти в областта си. Надявам се, тази експертност да нарасне в експертност при управление на държавата“, подчерта той.

Донев призна, че от рулетката зависи дали той ще продължи да е служебен премиер: „Румен Радев ще прецени дали да продължа или друг кандидат да поеме едно друго служебно правителство“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук