Днес Николай Бареков и партията му „Движение Презареди България“ ще поискат от Председателя на Върховния административен съд /ВАС/ да глоби Централната избирателна комисия /ЦИК/ за неизпълнение на съдебно решение, с което бе отменено решение на Kомисията, предвиждащо машинно гласуване само в 500 избирателни секции, вместо във всички на територията на страната, каквито са изискванията, посочени в Изборния кодекс.
Решението на ВАС е от 01 февруари 2017 г. и бе постановено по жалба на Радан Кънев, Мартин Димитров и Петър Славов. Последните „радетели“ за машинното гласуване обаче бързо се примириха, че такова няма да има. Към настоящия момент те не са предприели никакви действия, за да докажат, че наистина се борят за спазване на законите в държавата, което дава основание да сме смята, че жалбата им е била единствено с PR-цел, за да впечатлят избирателите, които за пореден път да ги поставят в удобните депутатски кресла.

Вместо тях, евродепутатът Николай Бареков, който няма да участва в изборите с партията си, заедно с юридическия му екип, изготвиха искане на основание чл.304 ал.2 от АПК до Председателя на ВАС. В искането е записано, че ЦИК не изпълнява съдебното решение, като дори е прекратила със свое решение обществената поръчка за осигуряване на машини за гласуването. Ако счете, че искането е основателно, Председателят на ВАС може да глоби Комисията с глоба от 200 до 2000 лв.