Надделява популизмът, а всеки популизъм води до голямо объркване, защото той ти казва това, което искаш да чуеш, а не ти дава идеи. Това заяви за БТА медийният експерт Георги Лозанов, който коментира изборите за президент у нас и тези в САЩ.
Популизмът е ехо на настроенията на мнозинството, които зависят от една или друга ситуация, а не възпроизвежда важни позиции, отбеляза той. Объркването според него е много по-голямо след постмодернизма в европейската култура. Като че ли не са се появили достатъчно значими нови идеи и затова по-скоро се разчита на настроението на масите, на харизмите на присъствие, даже на хитрости, а това е рисковано, защото в момента се решава моделът на правене на политика и на културна идентичност и на Европа, и на Америка, добави експертът.

Дали според него се наблюдават по-оживени дискусии и обсъждания на тези избори у нас спрямо предходни, Лозанов коментира, че ситуацията в някакъв смисъл напомня на тази след 1989 г., защото фактически отново се решава един много голям сблъсък - дали ще продължи да съществува либералната демокрация, по начина, по който тя се беше превърнала в цел и модел на развитите общества през последните десетилетия. Това се осъзна не толкова в нашите избори, колкото в тези в САЩ, смята Лозанов.

Според него кампанията на първия и на втория тур у нас се различава коренно. Докато първият беше все още в границата на вътрешната политика, сега вече нашите избори са маркери по геополитическата ос и избирателят ще взима такова решение. Действително много разговори и много повече политическо мислене изискват тези избори, отколкото предишни години, добави той. С победата на Доналд Тръмп, става ясно, че ще се променя моделът на либералната демокрация, каза Лозанов.

Сблъсъкът е между защитниците на либералната демокрация и тези силни антилиберални настроения, които започнаха след 2001 г. и постепенно набират инерция и виждам, че започват да преформулират политиката в световен план. От там и това усещане за нещо много по-голямо, което се случва и че със своя глас играеш твърде по-голяма игра от просто избора на един кандидат, смята Лозанов.