Липсата на Иван Тотев се очертава да бъде голямата изненада в пловдивската листа на ГЕРБ за вота на 2 октомври. Номинациите в местните структури все още предстоят, а след това окончателната дума ще има Изпълнителната комисия на партията, пише "Марица".

Изпадането на бившия кмет и градски лидер от списъка обаче се смята за сигурно, твърдят високопоставени гербери. Едната версия е, че Тотев ще бъде съхранен за местните избори. Другата е, че е решил сам да се оттегли, след като е станало ясно, че лидерът Бойко Борисов не го вижда в челната тройка на листата. Самият Тотев вчера не си вдигаше телефона за коментар.

"Все още не сме събирали номинации в местните структури. До вчера от централата нямаше указания. В понеделник бяха занесени в София подписи за регистрация на партията за участието в парламентарните избори", обяснил пред изданието Йордан Илиев, председател на общинските съветници и на районната структура в "Северен". 

Активът на ГЕРБ в Пловдив не подлага на съмнение, че Борисов отново ще бъде предложен за водач на листата на ГЕРБ-СДС. От 2009 г., когато за първи път партията се яви на избори за Народно събрание, той заема първо място в София и Пловдив, след което отстъпва преднината си на следващия. 

Очаква се обаче, че този път досегашният депутат и юрист Радомир Чолаков ще бъде на второ място, измествайки Иван Тотев. Борисов го е предпочел заради неговите компетентни изяви в парламента и добре аргументирани интервюта в медиите, твърдят гербери.

Под №3 в пловдивската листа се очаква да се завърне бившият министър на културата и ексдепутат Вежди Рашидов. "Ако Бойко Борисов има нужда от мен, бих могъл да дам още четири години от живота си за държавата и за Пловдив", сподели скулпторът, избиран пет пъти в НС.

Той напомни, че като министър на културата два мандата е направил много за града, и упрекна последното управление, че така и не започна ремонт на Концертната зала, за който бяха предприети действия още по негово време. 

На последните избори ГЕРБ спечели в Пловдив три мандата в 47-ото НС. Тогава Тотев беше на второ място след Борисов, следван от Чолаков. Понеже бившият премиер отказа да бъде депутат, третия мандат взе доц. Стефан Шилев. На предстоящите избори ГЕРБ едва ли ще има по-добър резултат, което означава, че поставените след №4 едва ли ще имат шанс да стягат куфарите за жълтите павета.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук