"Бойко Борисов нахлу в познати, любими води. Центристът е обединител, седи в обединителна реторика, консенсусна реторика. Тя е печелившата. В повечето случаи политическата криза завършва с това, че центърът надделява."

Този коментар направи в интервю за БНР социологът Андрей Райчев.

Той смята, че Борисов е подал няколко центристки сигнала, предизборно е получил отрицателни отговори, но заема ниша, в която вижда "кое ще се котира, на кое борсовата му цена ще е най-силна", като така прави изпреварваща маневра и ще излезе от изолация.

"Нишата се състои от две думи – евроатлантическо правителство. Западът ужасно се страхува – резултат от агитацията на цяла серия NGO-та в България, които за да си осигурят хляб и масло, но без хайвер, си осигуриха това с абсурдното дуднене, че България застрашава Европа с напускане на НАТО и ЕС. Каквато опасност просто няма.

Но те през цялото време създават тази опасност и по тази причина Западът казва - да не вземем да пробием фронта и да направим услуга на Владимир Путин, да направите нещо по-голямо, коалиционно, евроатлантическо. И това е шансът на Борисов."

Андрей Райчев акцентира върху резкия завой, направен от ПП от центъра към дясното пространство, като така те са освободили центристко пространство и "ГЕРБ нахлу в него".

ПП реши да стане русофобска, за да стане дясна, подчерта той, като посочи три опорни точки на дясното - комунисти, ченгета, руснаци.

По думите му ПП "плуват" към това да са най-голямата сила в дясното пространство и "май отказват на ДБ", но това е стратегическа грешка.

Райчев е на мнение, че ПП се къпят в радост, но "забравят качеството, което носи ДБ - на автентична десница, ДБ е наследник на истинското синьо", докато рисковете пред младото са "да умре бързо – бамбукът расте бързо, но не е много здрав, те подценяват тази опасност".

Според социолога отношението на ПП към президента не е отцеубийство, колкото типична неблагодарност.

Райчев изтъкна, че с настоящото служебно правителство президентът действа поновому, няма лозунг "изчегъртване" и идеята не е той да е обединител на всички, които са против някого.

По думите му има две сили, които трябва да влязат в следващия парламент, които неизбежно трябва да говорят за реваншизъм – ПП и БСП, но с различни мотиви.

"В България има 700-800 000 леви хора Една от големите загадки на тези избори е къде отиват тези хора. ПП се разделя с тези гласове, но пък получава други.

Кои ще са повече, изборите ще покажат. Така или иначе, ПП не е възможен адресат на тези хора, не е възможно да пуснат тази бюлетина.

Остава опитът на Янев, но той не е много ясно ляв, остава негласуването и остава "Възраждане".

Но "Възраждане", макар че лидерът им е много възпитан човек, много умело се държи, много спокойно говори, въобще не напомня Волен Сидеров по никакъв начин, предлага прекалено радикална оферта на българите - нов 10 ноември. Е, няма да отидат на това, да подкрепят още един преход", коментира още Райчев предстоящия вот. 

Относно позицията на България за руския газ Райчев отбеляза:

"Да се правим на по-големи светци от Зеленски, е абсурдна поза. И Зеленски го надцакваме - ние пък няма да вземаме, а ти вземаш.

Не съм чул някой газопровод да удари. Един газопровод не спукаха. Това е огромен майсторлък. И Украйна си взима газа, продава газа и се обръща към нас – махнете газа. Това е комедия."

"Това е религиозна война, в която ние не трябва да се намесваме", категоричен е анализаторът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук