За повдигнатите обвинения от прокуратурата на длъжностни лица за закупуването руски газ през посредници и предстои ли ни арбитраж с "Газпром", за решенията на Министерство на енергетиката в преговорите за доставка на газ да участва бащата на експремиера Кирил Петков, за възраженията на България спрямо санкции срещу Русия в ядрения говори енергийния експерт, бивш изпълнителен директор на АЕЦ"Козлодуй" и Българския енергиен холдинг Валентин Николов, пише Трибюн бг.

Г-н Николов, като висш мениджър колко сериозно е нарушението на министъра на енергетиката без санкция от Министерския съвет/МС/ да спре плащанията към Газпром, както и да подпише без санкция Меморандум с Gemcorp и IP3?

Сериозно нарушение е. Въпросът е решенията, които си взел без санкция от МС, до какви щети водят. Това трябва да се изчисли. Когато са нанесени щети, обвинението действа според Наказателния кодекс и за действията си длъжностните лица могат да получат наказание.  

За Меморандума с Gemcorp и IP3 казват, че няма щети?!

За Gemcorp казват, че е било необвързващ договор, да подпишат с мен тогава. Аз ще регистрирам фирма за два лева и първо ще я листна на борсата, за да ми се вдигнат веднага акциите с големи проценти.

Имам ли меморандум с българската държава, не се съмнявайте, че това ще стане факт. Второ, след като съм подписал меморандум имам достъп до информация за българската енергетика, която ще продам. Така че щетите са сериозни.

Експерти определят като малки и щетите за 88 млн. лв., предявени от прокуратурата на енергийния министър от кабинета „Петков“ Александър Николов, на заместника му Данаил Николов и на тогавашния шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов?

Прави са. По-големи са.

В тази връзка днес служебният енергиен министър Росен Христов потвърди, че „Газпром“ е предявил претенции за компенсации към нашата страна. Ще стигнем ли до арбитраж?

Познавайки руснаците, защото съм работил с тях доста време, те чакат удобния момент. Явно политически преценяват сега, че ситуацията не е подходяща за тях, за да тръгнат към арбитраж. Но така или иначе те ще го заведат.

Въпросът е защо правителството на „Промяната“, което смяташе, че е право, не е завело то арбитраж?!

Финансовият министър и лидер на „Продължаваме промяната“ Асен Василев твърдеше, че има много добър шанс да спечелим арбитраж?! Той отиде и по-далече като поясни в началото на август 2022г., че договорът с „Газпромекспорт“ е даден на правен анализ и руската страна ни дължи неустойки след претенциите да се плащат доставките на газ в рубли?

Ще води, но не е завел дело за арбитраж.

Сега май се надяваме да няма арбитраж?!

Защо се надяваме?! Явно се притесняваме, че ще го загубим. Дай Боже, да не е така. 

Документите, с които разполага прокуратурата свидетелстват, че е имало предупреждения към правителството „Петков“ да изчака с отказа да плаща в рубли за руския газ, за да се подготви?!

От следствието стана ясен и този факт. Юристи на уважавана международна консултантска компания, са съветвали правителството на Кирил Петков поне да плати един месец в рубли, за да може да се подготви и да си подсигури доставчици, но те не са се съобразили с това. За да го кажат външни експерти, значи и те са се съмнявали в 100%-вата възможност за спечелване на един арбитраж. Аз така го тълкувам.

Ако прибавим към щетите от 88 млн.лв., пресметнати от прокуратурата, и загубите от арбитража, колко ще излязат щетите за държавата от управлението на енергетиката от правителството на „Промяната“? Как би изглеждала сметката?

Над милиард със сигурност.  

Имаме още един шанс, обаче, да пратим на арбитража татко Петко /бащата на Кирил Петков/, щом  са го командировали да договаря доставката на газ по спомен на заместник-министъра Пламен Данаилов, макар че Информационната служба на кабинета "Донев" твърди, че няма данни за това!   

Това пък, ако не беше тъжно, щеше да падне голям смях. Те са го взели от Министерски съвет за експерт?!

Но да не забравяме, че кабинетът на „Промяната“ ползва експертизата му и за магистрала „Струма“?

Това е доказателство, че каквото си решат, това правят. Даже не мога да го осъзная! Как така ще пращаш баща си с външната министърка, за да договаря газ?! Не министърът на енергетиката, не шефът на „Булгаргаз“!

Да, г-жа Весела Чернева, с която вероятно е договарял газ в Турция бащата на експремиера, негласно бе външният министър в кабинета „Петков“, за което призна и издигнатата на този пост от ИТН Теодора Генчовска?!

Какво точно ще правят там с бащата на Кирил Петков, какво ще уточняват. Това просто не е сериозно. Разберете, в сектора преди управлението на „Промяната“ избухваха скандали само, че някой е назначил жена си на някаква си длъжност. Нямам думи.  

Вашият коментар за позицията, изразена от президента Румен Радев в Брюксел, че страната ни ще наложи вето на нови европейски санкции срещу ядрената промишленост на Русия? И Агенцията за ядрено регулиране/АЯР/ предупреди вчера, че подобни санкции ще нанесат сериозни щети на нашата страна!

Ние не сме готови без руската страна да експлоатираме АЕЦ „Козлодуй“ поради факта, че за централата има компоненти, които се изработват единствено и само в Русия.

Второ, предстоят лицензии на двата блока, които главният конструктор „Росатом“ трябва да одобри. 30 години е периодът, с който можем да удължим работата на двата реактора, но лицензиите се правят на всеки 10 години.

Подготовката на новия лиценз за централата започва следващата или по-следващата година. Това означава, че започваме подготовка, която трябва да съгласуваме с главния конструктор.

Без него аз не знам кой ще ни даде разрешение за лиценз. Щом регулаторът АЯР е казал така, не мога да коментирам повече.

Разбира се, ние се опитваме да работим с Чехия, която е една от страните с ядрена промишленост на база руски реактори.

Опитваме се някои компоненти за ядрената ни централа да бъдат заменяеми, но има компоненти и системи, които няма как да се заменят - главни циркулационни помпи, торбини и т.н. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук