Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, приключи без постигнато съгласие по проекта на постановление на Министерски съвет, според който минималната работна заплата да бъде увеличена с 15,4% от 1 януари 2025 г.  или сегашните 933 лева да достигнат 1077 лева.

След години на спорове между бизнес, синдикати и държава, според проекта тя вече се изчислява като процент от средната за страната. 

По време на обсъждането проектът беше подкрепен от синдикатите, а работодателите се обявиха "против".

Брутната средна работна заплата

Това е 50% от брутната средна работна заплата. Не се постигна съгласие между социалните партньори. Ние ще продължим да работим за прилагане на директивата за определяна на минималната работна заплата със съответните критерии. Разговорите ще продължат, за да транспонираме тази директива в срок, обясни служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Според президента на КТ "Подкрепа" Пламен Димитров твърдението, че чуждестранните инвеститори напускат България заради повишаването на минималната заплата и хората на минимална заплата у нас губят работата си, когато тя расте, не се подкрепя от статистическите данни. Той отбеляза, че въпреки повишението на доходите, коефициентът на заетост у нас расте.

Няма нито законови, нито икономически причини минималната работна заплата да не расте. Обратното, тя дава икономически принос за ръста на потреблението, а оттам и на ръста на брутния вътрешен продукт, подчерта Димитров на брифинг след заседанието на тристранката.

Какво да бъде увеличението

Очаквано работодателите настояват увеличението да не бъде в този размер, тъй като според тях частният бизнес може да не успее да го заплаща.

Под въпрос е как това ще се отрази на бюджета. През последните дни стана ясно, че разходната част ще се увеличи значително, с което ще се повиши и дефицитът.

Министерството на финансите е разработило цялостен пакет от мерки, като водещи са мерките за икономическо развитие и социален просперитет. Бюджетът не е приходи и разходи, той трябва да осигурява икономическото развитие на страната. Мерките ще бъдат обсъдени следващата седмица на експертно ниво, за да чуем становището на партньорите. След това ще бъдат обсъдени със сдружението на общините, заяви след заседанието на НСТС министърът на финансите Людмила Петкова.

Създава се работна група в Министерството на труда и социалната политика, за да се постигне съгласие между социалните партньори за определяне на минималната работна заплата за страната за 2025 г., стана ясно още на брифинга.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!