В четвъртък може да очакваме да се прегласува решението на Столичния общински съвет (СОС) от 8 февруари за избора на постоянните комисии и техните председатели, заяви общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, пише Труд бг.

Решението бе върнато от областния управител на София-град Вяра Тодева, защото не била спазена процедурата за свикване на заседанието - три дни по-рано материалите да са предоставени и всички да са запознати с това какво ще се гласува, което е изискването на правилника.

“Връщането на Тодева не означава незаконно или незаконосъобразно решение на СОС, защото само съдът може да се произнесе по тези въпроси, каза Контрера. Според него е неправомерно орган на централната власт по административен път да се намесва във вътрешно организационни въпроси на общинския съвет.

“Доколкото усещам настроенията в съвета, ще се върви към прегласуване на това решение”, смята Контрера. Според него е видно, че ППДБСС са в изолация и всичко, което говори Борис Бонев, задълбочава тази изолация. Което поставя въпроса как те ще търсят подкрепа за техни решения и в момента настройва успешно срещу себе си всичко останали.

Така актът на Тодева ще бъде прегласуван. “Но за да бъде циркът пълен, очаквам Тодева пак да измисли някоя глупост и да върне и това решение”, смята Контрера. Според него и без ротация Тодева трябва да бъде сменена, защото създава сами скандали около себе си.

ППДБСС бяха тези, които обясняваха, че спешно трябва да гласуваме за техен кандидат, за да можем да започнем работа в Столичния общински съвет, припомни днес общинският съветник от БСП и бивш кандидат за кмет Ваня Григорова.

А след като техен кандидат беше избран, те решиха, че трябва да блокират работата, защото искаха да получат председателските места на всички основни най-големи 5 комисии.

Корнелия Нинова работеше срещу БСП на местните избори в София, заяви още Григорова. Тя бе категорична, че понеже се правят на опозиция, на “Възраждане” е хубаво да се напомни, че благодарение на усилията на Костадин Костадинов бе избран кмета на София Васил Терзиев.

А председателят на групата на БСП в СОС Иван Таков каза за “Труд news”, че съветниците от ППДБСС готвят промяна в правилника, за да се вдигне заплатата на кмета, оттам - и на общинарите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук