Допитването от комисията за нашето становище и срокът за общественото обсъждане е в края на този месец. Какво е становището на правителството за Газпром. Аз мисля, че в новите офиси на правителството, ще се влезе след април. Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов в ефира на Нова телевизия.
„По тези въпроси трябва да се търси мнението на служебното правителство, а не да уволняват хора“, каза още той.

„Разговорът няма да е същият, като когато цените се намаляваха. При добре работещ регулатор, темата с резервите нямаше да е тема за политиците. Темата с цената трябва да се анализира от регулатора, а не от правителството.

Нормално е цените на енергията да се движат само в една посока – нагоре, затова темата за енергийната ефективност винаги е актуална“, посочи още той и допълни, че има си периоди, през които КЕВР се произнася по искане на дадени дружества. „Аз не съм бил свидетел в намеса на някои от политиците в работата на КЕВР“, заяви Горанов.

Той коментира и преговорите за правителството с патриотите. Не сме напреднали много. Проблемът с пенсиите е, че ние търсим едно дългосрочно решение. Ако не намалим други разходи, това означава увеличени на ресурс, от там и на дълг. Те осъзнават, че високата цена на една подобна мярка до голяма степен предрешава съдбата на други политики. Друг е въпросът, дали едно подобно решение им донесе желания резултат. Така или иначе имат виждане, че приоритетно увеличение трябва да има.


„Говорим много в детайли и възможни са различни варианти. Ние стоим близо до разумните числа. В последната седмица говорим с едни и същи числа. Нашата позиция е, че по-голяма част от разходите трябва да идат в отдели, които носят растеж – образование, сигурност“, каза още той.